AFP

In Jemen heerst op dit moment de grootste voedselcrisis ter wereld. Hulporganisatie Unicef waarschuwt dat vooral kinderen het slachtoffer dreigen te worden van armoede, honger en ziekten. Jemen is een van de vier landen waarvoor deze week via Giro 555 een inzamelingsactie wordt gehouden.

Unicef schrijft in een nieuw rapport dat twee derde van de bevolking, ruim 17 miljoen mensen, te maken heeft met gevaar en armoede. De situatie in Jemen, waar nu twee jaar een oorlog woedt tussen de regering en Houthi-rebellen, omschrijft Unicef als "een ongekende economische, sociale en humanitaire crisis".

Schulden

Jemen is het armste land in het Midden-Oosten. De helft van de bevolking leeft van minder dan twee dollar per dag. 80 procent van de gezinnen heeft zich in de schulden gestoken om eten voor de kinderen te kunnen kopen. Ze moeten bezuinigen op voeding of nemen minder maaltijden.

Unicef stelt dat bijna 500.000 kinderen ernstig ondervoed zijn. Elke tien minuten sterft in het land een kind aan een vermijdbare ziekte; goede zorg is niet meer mogelijk.

Vaak worden kinderen gerekruteerd als kindsoldaat: dat is bij ten minste 1572 jongens gebeurd, zegt Unicef. Soms zijn ze pas 8 jaar oud. Ruim twee derde van de meisjes wordt voor hun 18de uitgehuwelijkt. Ruim 2 miljoen kinderen gaan in Jemen niet naar school. Bij zeker 350.000 van hen is dat een rechtstreeks gevolg van de oorlog.

STER reclame