De politie ging bij mensen langs om ze op te roepen het gebied te verlaten EPA

Duizenden evacuaties en een dode door noodweer in Australië

time icon Aangepast

In Australië moeten duizenden mensen hun huis verlaten in afwachting van orkaan Debbie. Later vandaag komt Debbie aan land in de deelstaat Queensland, in het noordoosten van Australië. De storm kan windsnelheden bereiken tot 300 kilometer per uur. 

Debbie veroorzaakt nu al slecht weer in Queensland, met een dodelijk verkeersongeluk tot gevolg, meldt de politie. Het slachtoffer is een 31-jarige toeriste. Haar nationaliteit is nog niet bekendgemaakt.

Categorie 4

Orkaan Debbie is nu nog een storm van categorie 3. De autoriteiten verwachten dat de storm als die aan land komt uitgroeit tot categorie 4. Het kan de zwaarste storm in het gebied worden sinds 2011, toen orkaan Yasi toesloeg. Die orkaan veroorzaakte enorme schade.   

Queensland Ambulance
@QldAmbulance
Updated #CycloneDebbie track map issued by Bureau of Meteorology at 1.58pm 27 March - visit visit https://t.co/L5rebBvDfL for updates
2 jaar geleden

Queensland is populair bij toeristen en backpackers. Er is gezorgd voor noodopvang voor mensen die geen kant op kunnen. Een aantal resorts is uit voorzorg al gesloten.    

De 22-jarige Nederlandse Malou werkt als au pair in het gebied. Het gezin waar zij werkt heeft besloten te blijven. "Ik pas op op twee kinderen, en die vinden het nu nog heel spannend", aldus Malou. Het huis waar zij verblijft heeft niet eerder een orkaan meegemaakt, maar ze verwachten dat het huis de storm kan doorstaan.  

Het gezin heeft wel maatregelen genomen. "We hebben extra boodschappen binnengehaald en een generator voor als de stroom uitvalt. En verder hebben we alles wat buiten staat en los is opgeborgen in schuren." 

Als de storm heel heftig wordt, dan gaat het gezin op de veiligste plek in huis slapen: de keuken. "Dan gaan we met zijn allen een slaapfeestje houden. De kinderen zijn daar erg enthousiast over", aldus Malou.    

Bananen

De deelstaat produceert ongeveer 95 procent van de Australische bananen. Het lijkt er op dat de storm het grootste deel van de bananenboerderijen mist, maar regen en sterke wind kan zorgen voor veel schade aan de oogst. 

Ook de kolenmijnen in Queensland lijken niet op de weg van de storm te liggen. Bij een aantal mijnen zijn de werkzaamheden wel stilgelegd. Ook zijn veel vluchten geannuleerd, en is het vliegveld van de plaats Townsville gesloten.

STER Reclame