Een kamer in tbs-kliniek De Kijvelanden ANP

Een groep patiënten in tbs-kliniek De Kijvelanden in Poortugaal gaat vandaag en morgen in staking. Ze doen niet mee aan activiteiten en gaan ook niet werken. Hun behandeling gaat wel gewoon door.

Volgens de kliniek voeren naar verwachting 25 van de 150 patiënten in de kliniek actie. Ze geven gehoor aan een oproep van de Bond van Wetsovertreders om te staken.

Deze Bond, die de belangen van (ex-)gedetineerden behartigt, zegt dat veel tbs'ers zich onveilig voelen omdat er drugs en wapens in klinieken circuleren. Ook zouden patiënten worden geïntimideerd door medewerkers en is er te weinig personeel.

Daarom heeft de bond opgeroepen tot een staking in vijf verschillende klinieken. Alleen de patiëntenraad in De Kijvelanden steunt de actie. Volgens TBS Nederland, de overkoepelende organisatie van tbs-klinieken, willen patiëntenraden in andere klinieken niet meedoen.

Waarom de patiënten in De Kijvelanden precies staken, verschilt volgens de leiding van de kliniek per persoon. "Dat is heel individueel bepaald, we kunnen er geen algemene lijn in ontdekken", aldus een woordvoerder. “Wel dreunt het incident dat hier heeft plaatsgevonden nog na. Wellicht dat de oproep van de Bond van Wetsovertreders daarom aanslaat."

Volgens de Bond is er vooral onvrede over personeelstekort. Bovendien zouden patiënten een dag voor de dodelijke steekpartij al hebben gewaarschuwd dat de verdachte "iemand te grazen wilde nemen".

Overgeplaatst

Kort na het incident zijn volgens de kliniek extra veiligheidsmaatregelen genomen, maar inmiddels is de situatie weer genormaliseerd. Een aantal patiënten is van De Kijvelanden overplaatst naar andere instellingen. De staking verloopt volgens de kliniek in goed overleg met de patiëntenraden.

Naar het incident in De Kijvelanden lopen nog verschillende onderzoeken. Voor de zomer wordt ook een nieuw rapport van de Inspectie Veiligheid en Justitie verwacht over de veiligheid in tbs-klinieken in Nederland. Uit eerder onderzoek bleek dat er met name veel drugs in omloop zijn in de inrichtingen.

STER reclame