Danny Blind
NOS VoetbalAangepast

KNVB ontslaat bondscoach Blind

De KNVB heeft Danny Blind ontslagen als bondscoach van het Nederlands elftal. De voetbalbond heeft dat besluit genomen nadat technisch directeur Hans van Breukelen en Danny Blind de hele dag overleg met elkaar hebben gevoerd. Het ontslag is een gevolg van de dramatische 2-0 nederlaag die Oranje zaterdag leed tegen Bulgarije in de WK-kwalificatie.

Bij terugkomst in Nederland leek het doek al gevallen voor de 55-jarige Blind. Terwijl de spelers van Oranje die tegen Bulgarije in actie kwamen met de bus naar de fitnessruimte van het Olympisch Stadion vertrokken en de overige spelers zich opmaakten voor een training op de Toekomst bij Ajax, bleef Danny Blind achter voor overleg met de technisch directeur van de KNVB, Hans van Breukelen.

Bondscoach Blind bij Oranje: vooral dieptepunten

Bulgarije uit was naar mijn idee een incident.

Danny Blind

Commercieel directeur Jean Paul Decossaux van de KNVB, die sinds het vertrek van algemeen directeur Bert van Oostveen verantwoordelijk is voor de dagelijkse leiding in Zeist, zegt met spijt afscheid te moeten nemen van Blind. "We hebben respect voor wat Danny betekend heeft voor ons en voor het elftal tijdens zijn dienstverband. Maar omdat de sportieve resultaten helaas zijn tegengevallen, en nu ook de kwalificatie voor het WK in Rusland moeizaam verloopt, voelen we ons helaas genoodzaakt afscheid van hem te nemen."

Ook Blind geeft een korte reactie: "We waren op de goede weg, Bulgarije uit was naar mijn idee een incident. Ik heb er alles ingestopt wat ik in me had. Jammer dat het hiermee eindigt."

Vierde plaats

Oranje zakte door de nederlaag naar de vierde plaats in groep A en daarmee is kwalificatie voor het WK ver weg. De keuze van Blind voor de 17-jarige debutant Matthijs de Ligt in het centrum van de verdediging pakte verkeerd uit. Door een fout van de Ajax-jongeling kwam Bulgarije al snel op voorsprong.

Danny Blind, Guus Hiddink en Ruud van Nistelrooij

Twintig maanden bondscoach

Met het vertrek komt na een jaar en acht maanden een einde aan het tijdperk-Blind. De coach werkte in het seizoen 2014/2015 als assistent van Guus Hiddink en werd per 1 augustus 2015 de nieuwe hoofdtrainer. Zijn start was dramatisch met nederlagen tegen IJsland (0-1) en Turkije (3-0).

Onder leiding van Blind liep Oranje kwalificatie voor het EK van 2016 mis en met de dramatische nederlaag tegen Bulgarije van zaterdagavond is ook plaatsing voor het WK ver weg. De bondscoach hield zichzelf daarna een spiegel voor en zag geen toekomst meer voor zichzelf.

Blind twijfelt over toekomst bij Oranje

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl