Ronald Plasterk
NOS NieuwsAangepast

Plasterk wil niet aan stemcomputer, wel aan kleiner stembiljet

Demissionair minister Plasterk van Binnenlandse Zaken begrijpt dat veel gemeenten af willen van het grote stembiljet en het rode potlood bij verkiezingen, maar ziet geen heil in elektronisch stemmen. Veel gemeenten willen dat, blijkt uit een rondgang van de NOS, omdat het tellen nu veel tijd en mankracht kost.

Stemmen met een stemcomputer levert volgens de minister hoge kosten op, omdat nieuwe apparatuur moet worden aangeschaft. Daarnaast is het de vraag of het niet fraudegevoelig is, zegt Plasterk.

Online stemmen ziet Plasterk al helemaal niet zitten, omdat het daarbij niet mogelijk is om te verifiëren of mensen zijn wie ze zeggen dat ze zijn. Daarnaast kan dan niet worden vastgesteld of iemand uit eigen beweging stemt, of daartoe wordt gedwongen.

Plasterk wil kleiner stembiljet

Plasterk pleit ervoor het stembiljet te verkleinen. Als voorbeeld noemt hij het stembiljet dat nu al wordt gebruikt door Nederlanders die in het buitenland wonen. Hun stembiljet heeft het A4-formaat.

Op het kleinere stembiljet staat niet elke kandidaat genoemd, zoals nu het geval is, maar alleen de partijen. Als de stemmer een voorkeursstem wil uitbrengen, kan hij aan de onderkant van het formulier een cijfer aanvinken dat correspondeert met de plaats van de gewenste kandidaat op de kieslijst.

Dit vereenvoudigde stembiljet is een stuk kleiner dan het huidige stembiljet, waardoor het tellen makkelijker wordt. Daarnaast zou een computer de biljetten mogelijk kunnen tellen, zegt Plasterk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl