Reuters

Een kledingstuk van ontdekkingsreiziger James Cook is vanwege een tegenvallend bod voorlopig niet verkocht. Het gaat om een zijden gilet van bijna 250 jaar oud. Op de veiling in Sydney werd ruim 400.000 euro geboden, veilingmeesters rekenden juist op een bedrag van bijna acht ton.

En dus is de verkoop voorlopig van de baan. De eigenaar van het kledingstuk gaat in onderhandeling met de bieder, schrijft de Australische nieuwszender ABC. De huidige bezitter hoopt zo alsnog tot een overeenkomst te komen.

James Cook (1728-1779) reisde als eerste Europeaan naar de oostkust van Australië. Plaatsnamen als Cooktown en Town of 1770 in de staat Queensland herinneren aan de ontdekkingstocht.

Het gilet van de avonturier is versierd met motieven van bloemen die onder meer groeien op het Cape York-schiereiland, in het uiterste noordoosten van Australië. Daar heeft de Engelsman Cook in de achttiende eeuw twee maanden voor anker gelegen met zijn schip Endeavour

Vlekken op het gilet van James Cook Reuters

Zoals de foto laat zien is het jasje niet in al te beste staat. De stof is weliswaar gaaf, maar er zitten wel wijnvlekken op. Volgens Australische media komt dat doordat een eerdere eigenaar het gilet droeg naar feestjes in Sydney.

STER reclame