NOS VoetbalAangepast

Wat zijn de kansen van Oranje op WK-deelname?

Na het echec in Sofia spraken media, spelers en de bondscoach van het Nederlands elftal over een loodzware, zo niet onmogelijke klus. Plaatsing voor het WK in Rusland is nog mogelijk, maar dan moet wel alles meezitten. Wat zijn de kansen?

Arjen Robben ziet het somber in na de nederlaag van Oranje tegen Bulgarije.

Zo ruimhartig waren de plaatsingsmogelijkheden voor het afgelopen EK - en dat liep ook niet goed af -, zo strikt zijn de eisen voor het WK in Rusland. Alleen de groepswinnaars plaatsen zich rechtstreeks, voor de nummers twee is er een ontsnappingsmogelijkheid via play-offs.

Tenminste, als je bij de beste acht nummers twee behoort. Eén ploeg die als tweede eindigt, grijpt sowieso naast een ticket. En daar wringt de schoen voor Oranje.

Stand groep A

Gespeeld-PuntenDoelsaldo
1. Frankrijk5-13+7
2. Zweden5-10+7
3. Bulgarije5-9-2
4. Nederland5-7+2
5. Wit-Rusland5-2-8
6. Luxemburg5-1-6

Na nederlagen tegen Frankrijk en Bulgarije en een remise in Zweden is Nederland momenteel vierde in groep A. De thuisduels met Bulgarije en Zweden zullen gewonnen moeten worden om nog kans te maken op de tweede plaats in groep A.

En dan moet Oranje nog hopen dat het tot de beste acht nummers twee behoort. Halfweg de kwalificatieserie staat Nederland ook in dat klassement op achterstand. Op dit moment is Montenegro de slechtste nummer twee, met zeven punten uit vijf wedstrijden en een doelsaldo van +4. Nederland heeft dezelfde cijfers, maar is daarmee in groep A vierde.

Huidige nummers twee WK-kwalificatie

Gespeeld-PuntenDoelsaldoGroep
1. Italië5-13+9G
2. Portugal5-12+16B
3. Griekenland5-11+7H
4. Ierland5-11+4D
5. Noord-Ierland5-10+8C
6. Zweden5-10+7A
7. IJsland5-10+2I
8. Slowakije5-9+7F
9. Montenegro5-7+4E
... Nederland5-7+4A

Volgende nederlaag fataal?

Als de serie Luxemburg (thuis), Frankrijk (uit), Bulgarije (thuis), Wit-Rusland (uit) en Zweden (thuis) louter overwinningen oplevert, komt Oranje op 22 punten. Een - niet ondenkbare nederlaag in en tegen Frankrijk - zou betekenen dat Nederland maximaal op 19 punten kan komen. In dat laatste geval kan Nederland het WK eigenlijk vergeten.

Ter illustratie: in de kwalificaties voor het EK in Frankrijk, waarbij op één groep na alle groepen ook uit zes landen bestonden, was minimaal 20 punten nodig om tweede te worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl