NOS NieuwsAangepast

Gezonken veerboot Sewol begonnen aan laatste reis

Gezonken veerboot geborgen

Het wrak van de Zuid-Koreaanse veerboot Sewol is boven water getakeld. Het schip wordt nu naar de haven van Mokpo gebracht door een vrachtschip, waar het over een week of twee aankomt.

Aan wal wordt het wrak uitgebreid doorzocht. Onderzoekers hopen erachter te komen waardoor het schip drie jaar geleden kapseisde en zonk. Algemeen wordt aangenomen dat het komt door nalatigheid en verkeerde opslag van te veel goederen, maar zeker is het niet.

Daarnaast zijn de lichamen van negen slachtoffers nog niet geborgen. Nabestaanden hopen dat hun geliefden drie jaar na de ramp alsnog worden gevonden.

Moeder slachtoffer Sewol-scheepsramp: ik hoop eindelijk mijn kind te vinden

De Sewol kapseisde op 16 april 2014 in de Gele Zee, toen hij onderweg was van de havenstad Incheon naar het eiland Jeju. Er waren 476 mensen aan boord, 304 van hen kwamen om het leven. De meeste slachtoffers waren scholieren die op schoolreis waren.

Het ongeluk leidde tot veel discussie in Zuid-Korea over veiligheidsmaatregelen en -procedures aan boord. Veel mensen waren boos dat de kapitein het zinkende schip had verlaten, terwijl aan passagiers was verteld dat ze in hun hut moesten blijven. De kapitein werd twee jaar geleden dan ook veroordeeld tot levenslang wegens moord en nalatigheid.

De afgelopen maanden is hard gewerkt aan de voorbereidingen voor de berging. Uiteindelijk kwam het schip sinds vrijdagochtend zeer langzaam weer boven water.

Animatie: hoe berg je een scheepswrak van de zeebodem?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl