Carrie Lam krijgt de felicitaties van haar tegenkandidaten, Woo Kwok-hing (links) en John Tsang Reuters

In Hongkong is door een commissie van ongeveer 1200 mensen een nieuwe leider gekozen. Het is de door Peking gesteunde Carrie Lam (59). China staat niet toe dat de inwoners in de vroegere Britse kroonkolonie direct hun nieuwe leider kiezen. 

De keuze voor Lam komt niet als een verrassing. In de raad zitten veel mensen die trouw zijn aan China. Bij het gebouw waar de verkiezing was, waren protesten van mensen die meer democratie eisen. Er was ook een tegendemonstratie van mensen die Peking steunen. 

Vooraf goedgekeurd

In 2014 waren er maandenlange protesten in Hongkong voor meer directe democratie. Tienduizenden mensen bezetten straten en pleinen, maar de politie maakte toen een eind aan de demonstraties, op last van de weinig populaire leider van Hongkong, CY Leung. Die kondigde eind vorig jaar onverwacht aan dat hij er in juli, aan het eind van zijn eerste termijn, mee stopt.  

Een van de bezwaren van de demonstranten was dat China weliswaar 'vrije leiderschapsverkiezingen' toestond, maar dan wel door een elitegroep die moest kiezen uit vooraf door het politbureau goedgekeurde kandidaten.

Nieuwe leider Hong Kong is pro-Peking

Carrie Lam heeft volgens de BBC als bijnaam 'de oppas'. Zij heeft tientallen overheidsprojecten geleid. In 2014, tijdens de grootschalige protesten, verdedigde ze het in Hongkong impopulaire standpunt van China dat de leider moest worden gekozen uit een lijst van vooraf goedgekeurde kandidaten.

Hongkong werd in 1997 door de Britten overgedragen aan China en heeft een semi-autonome status.  

STER reclame