'Blamage van het ergste soort in Sofia'

"Een blamage van de ergste soort, een regelrechte aanfluiting." Zo omschrijft NOS-analyticus Pierre van Hooijdonk de 2-0 nederlaag van het Nederlands elftal in Bulgarije. En ook collega John van 't Schip is duidelijk in zijn commentaar: "Waar moet je beginnen? Het was zó slecht... Een collectief falen."

Volgens Van Hooijdonk en Van 't Schip ging er negentig minuten lang helemaal niets goed bij Oranje. Beide analytici zien de instelling van het Nederlands elftal als belangrijke verklaring voor de blamage in Sofia.

Van Hooijdonk en Van 't Schip hekelen instelling Oranje

"Ik word zo moe van hoe Nederland aan de wedstrijd begint. Met zo'n arrogante opbouw", verzucht Van Hooijdonk. "Het straalt een suprematie uit die je niet hebt. Dat breien, ik word er knettergek van. Als een bulldozer schuiven we de bal steeds af."

"Na de snelle 1-0 achterstand heb je, met blessuretijd, eigenlijk nog negentig minuten om het goed te maken", vult Van 't Schip aan. "Maar je ziet geen enkele reactie. Dat is wat me het meeste zorgen baart. In de tweede helft, met een andere speelstijl en met Luuk de Jong, hebben we wel iets meer gecreëerd. Maar geen uitgespeelde kansen."

Rechterrijtje

Het Nederlands elftal, een kleine drie jaar geleden nog de trotse nummer drie op het WK in Brazilië, is diep gevallen. "Het is uithuilen en opnieuw beginnen", stelt Van 't Schip.

"We zitten nu in het rechterrijtje van de internationale top", concludeert Van Hooijdonk. "We hebben Bulgarije laten spelen alsof ze de wereldkampioen zijn. De nummer 71 van de wereld! Op de FIFA-ranking staan ze tussen Haïti en St. Kitts & Nevis in."

WK-kwalificatie: Bulgarije-Nederland

STER reclame