De acht terdoodveroordeelden AFP

De Amerikaanse staat Arkansas gaat komende maand in tien dagen tijd acht terdoodveroordeelden executeren. De doodstraf wordt lopendebandwerk omdat de houdbaarheidsdatum van een injectiemiddel verstrijkt. 

Het is volgens de Death Penalty Information Center in moderne tijden nog nooit voorgekomen dat een Amerikaanse staat zoveel executies uitvoerde. In de VS worden jaarlijks ongeveer twintig criminelen terechtgesteld. 

De doodstraf wordt in Arkansas voltrokken met een dodelijke injectie. Daarvoor moet de veroordeelde eerst in slaap worden gebracht met het middel midazolam. Fabrikanten willen dat middel niet meer leveren omdat het wordt gebruikt bij executies. 

Arkansas heeft sinds 2005 geen executies meer uitgevoerd. Omdat de overgebleven voorraad midazolam straks onbruikbaar wordt, is besloten in korte tijd acht moordenaars te doden. Ze zullen tussen 17 en 27 april sterven, telkens twee op een dag. 

Getuigen gezocht

De drukke agenda leidt tot een logistiek probleem bij de executies: de staat kan niet genoeg getuigen vinden. Bij elke terechtstelling moeten namelijk zes onafhankelijke getuigen aanwezig zijn. Veel eisen zijn er niet: getuigen moeten inwoner van de staat en minstens 21 jaar zijn, en ze mogen geen strafblad hebben of een relatie met slachtoffer of dader.

We dachten dat ze een grapje maakte, maar het was ernst.

Rotarylid over de vraag executiegetuige te worden

Afgelopen week deed een gevangenisdirecteur zelfs een opmerkelijke oproep tijdens een praatavondje van de Rotary Club in Little Rock. "Jullie lijken me 21 jaar en zonder strafblad. Als je interesse hebt in deze belangrijke taak, laat het mijn kantoor weten."

"Er werd een beetje gelachen omdat we dachten dat ze een grapje maakte", zegt een aanwezige. "Maar het werd al snel duidelijk dat ze het meende."

Of de oproep vrijwilligers heeft opgeleverd is niet duidelijk. Ook is nog niet bekend wat er gebeurt als er niet voldoende getuigen gevonden kunnen worden.

STER reclame