Betogers worden geslagen door de oproerpolitie in Minsk
NOS NieuwsAangepast

Minstens honderd mensen opgepakt bij demonstraties in Wit-Rusland

In de Wit-Russische hoofdstad Minsk zijn minstens honderd demonstranten opgepakt. De betogers protesteerden tegen president Loekasjenko en zijn 'parasietenbelasting', die neerkomt op een boete voor mensen die weinig werken. De wet leidt tot veel onrust in het land en Wit-Russen demonstreren er al weken tegen.

Demonstreren in Wit-Rusland

Ongeveer 700 mensen gingen vanmiddag weer de straat op in Minsk. Ze wilden een manifestatie houden in het centrum van de stad, maar de politie richtte een blokkade op en pakte mensen op. De betogers riepen 'Basta!' en 'Schande!' en zwaaiden met rood-witte vlaggen, het symbool van de oppositie in Wit-Rusland. Volgens mensenrechtenorganisatie Vesna zijn er meer mensen opgepakt, zo'n vierhonderd.​

Ook heeft de politie betogers geslagen. Sommige zouden medische hulp nodig hebben gehad. De Wit-Russische Vereniging van Journalisten meldt dat er twintig journalisten zijn opgepakt. In steden zoals Brest en Grodno gingen ook honderden mensen de straat op, maar daar zouden geen betogers zijn gearresteerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl