Kritische SP-afdelingen: we zijn de jongeren kwijtgeraakt

Aangepast
SP-leider Roemer spreekt op de partijraad in Amersfoort en de teleurstelling overheerst. Roemer vindt dat de partij meer moet "zaaien". ANP

Leden van de SP hebben kritiek op de in hun ogen eenzijdige campagne bij de Tweede Kamerverkiezingen. Sommige SP-afdelingen vinden dat de partijtop zich te veel heeft gericht op de zorg en te weinig op studenten en jongeren, zo bleek op de partijraad in Amersfoort.

De SP verloor bij de verkiezingen één zetel en kwam uit op veertien. Op de partijraad kunnen de afdelingen hun mening geven over de gevoerde campagne. 

De afdeling Leiden is teleurgesteld dat veel jongeren en studenten geen interesse hadden in de SP. "Terwijl we eigenlijk dé studentenpartij en dé jongerenpartij zijn." In Eindhoven zijn studenten en jongeren ook overgestapt naar D66 en GroenLinks. "De SP is in het verleden blijven hangen", constateert afdeling Nuenen.

Hans Andringa
@hansandringa
Vrz Nuenen @sp:kiezers vinden ons ouderwets.Begrippen als 'klassenstrijd' spreken nwe. en jonge kiezers niet aan. Moet zijn wonen en milieu
2 jaar geleden

Geen alternatieven

Een andere afdeling merkt op dat jongeren niet zien dat groen ook bij de SP belangrijk is. "Jongeren zeggen dat wij alleen maar tegen zijn en geen alternatieven bieden." Leden vinden verder dat er te veel is ingezet op het nationaal zorgfonds, een basisverzekering voor iedereen zonder eigen risico. Verder klinkt er ook kritiek op de onduidelijke verkiezingsposters waarop de rode tomaat was vervangen door een geel-roze symbool.

SP-leider Roemer betreurt de verkiezingsuitslag en had op meer gehoopt. "We moeten meer gaan zaaien", zegt hij. Partijvoorzitter Meyer vindt dat de campagne redelijk goed is verlopen. Hij erkent dat de SP ondervertegenwoordigd is onder jonge stemmers en hogeropgeleiden. "We hebben een goede campagne gevoerd, maar we hebben wel verloren." Hij gaat met de 150 afdelingsvoorzitters de campagne evalueren.

STER Reclame