Lekker weer in het voorjaar ANP

Laten we even beginnen met een klein maar fijn nieuwtje: na het weekend kan het 20 graden worden. Dat is ook goed nieuws, toch? De sjaal en jas kunnen de kast weer in, en de zonnebril kan weer worden opgezet. 

Na het weekend draait de wind naar het zuiden, waardoor de temperatuur omhoog gaat. De warme lucht vanuit Frankrijk en Spanje komt dan namelijk hierheen. Maandag wordt het minstens 15 graden met veel zon. Dinsdag, woensdag en donderdag komen daar nog een paar graden bij. Het zal dan gemiddeld een graad of 18 zijn en op een enkele plek in het zuiden is voor de eerste keer dit jaar 20 graden mogelijk. 

Hollandse Hoogte | Sabine Joosten

En heel fijn nieuws voor ons allemaal: we zijn gelukkig. Bijna 90 procent van alle Nederlanders geeft aan zich gelukkig te voelen én we staan op de zesde plaats van de lijst van de gelukkigste landen ter wereld.

En waar worden we dan gelukkig van? "Van vrienden, familie, de zon, lammetjes in de wei en een wijntje", zegt Jetty op onze Facebook-pagina. "Wie geen lichtpuntjes kan zien, wordt nooit gelukkig." Ook Jesaja wordt gelukkig van kleine dingen. "Van Mozart, reizen, vrienden om me heen en Thierry Baudet." 

Een hele lijst

Lisette heeft zelfs een enorme lijst van dingen waar ze gelukkig van wordt. Een greep uit die lijst: "Ik word blij van de zon, chocola, verrassingen, aandacht en complimentjes, van mijn hangmat, chocola, van kunst, theater, musea, van de kringloopwinkel, chocola, het geluid van de ijscoboer, de zachte wangen van mijn dochter en de wipneus en knuffels van mijn zoons."

Jonger worden?

En waar worden we ook gelukkig van? Verjongen. Onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam hebben een middel gevonden om veroudering terug te draaien. Het middel is nog niet getest op mensen, alleen op muizen. Die werden fitter, alerter, kregen een vollere vacht en hun organen gingen weer beter werken.

De stof proxofim, die door de onderzoekers zelf is ontwikkeld, pakt de cellen aan die een rol spelen bij veroudering. Die cellen zijn gestopt met delen maar blijven wel eiwitten uitscheiden, waaronder ontstekingsstoffen. Die laten weefsels sneller verouderen en organen slechter werken.

Deze zogenoemde senescente cellen spelen ook een rol bij kanker. Proxofim doodt de cellen, het zou daarom kunnen helpen bij sommige vormen van kanker. 

Voorzitter Dijsselbloem van de Eurogroep, eergisteren in Brussel EPA

Ook is er weer goed economisch nieuws: de Nederlandse overheid hield afgelopen jaar 2,9 miljard euro over op de begroting. Dat is veel meer dan eerder gedacht. In februari verwachtte minister Dijsselbloem van Financiën dat er zo'n 200 miljoen euro zou overblijven.

Het is voor het eerst sinds 2008 dat Nederland een overschot heeft op de begroting, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Vorig jaar was er nog een tekort van ruim 14 miljard euro. Op het dieptepunt van de crisis kwam het tekort zelfs op 33,5 miljard euro uit. 

Spelende kinderen

"Er zijn belangrijkere zaken in het leven dan voetbal", zei Danny Blind dinsdag tijdens een persconferentie. Hij doelde op een moment van een aantal minuten eerder: een ziek jongetje kwam de bondscoach vragen om een handtekening. "Ja, natuurlijk!", reageerde Blind. En hij zette zijn handtekening in het schriftje van de jongen.    

Het Nederlands elftal is sinds die dag verbonden aan het Prinses Máxima Centrum in Utrecht, dat volgend jaar met de opening van een nieuw gebouw het grootste zorg- en researchcentrum is voor kinderen met kanker in Europa. De Oranje-internationals laten op hun kosten in het centrum voor kinderoncologie een binnentuin aanleggen. Hier kunnen de kinderen verder werken aan hun genezing en met elkaar spelen en sporten. 

Ziek jongetje onderbreekt persconferentie Blind

Kindertelevisieprogramma Sesamstraat heeft vanaf begin april een nieuw karakter: Julia. Julia heeft oranje haar, een gele huid en ze is autistisch. Het karakter werd bedacht om kinderen de kenmerken van autisme beter te laten begrijpen. 

"In de VS wordt bij 1 op de 68 kinderen autisme vastgesteld", zegt Jeannette Betancourt van het project. "We willen ervoor zorgen dat deze kinderen beter worden begrepen en het stigma rondom autisme kleiner wordt." 

Nog meer goed nieuws...

Bellen met de klantenservice van een bedrijf waar je al klant van bent, wordt goedkoper. Minister Kamp wil de wet wijzigen, zodat bedrijven nooit meer kunnen rekenen dan het normale beltarief. Het gaat om telefoonnummers die beginnen met 0900.

Panda Bao Bao EPA

Panda Bao Bao mag weer uit quarantaine. Het beest moest een maand lang in isolatie leven om na te gaan of ze besmettelijke ziektes had opgelopen tijdens haar jarenlange verblijf in de VS. Maar ze is gezond: ze is twee kilo aangekomen en fit genoeg om te verhuizen naar haar nieuwe verblijf in China. Daar gaat ze samen met haar broer wonen, waarmee ze een speeltuin deelt. 

En opmerkelijk nieuws

Een grappig moment tijdens een interview met de Ghanese voetballer Mohammed Anas van Free State Stars. Hij werd na het 2-2 gelijkspel tegen Ajax Cape Town uitgeroepen tot Man of the Match. Hij bedankte zijn fans, zijn vrouw, maar per ongeluk óók zijn vriendin.

Voetballer bedankt vrouw én vriendin

En nog een grappig moment tijdens een tenniswedstrijd tussen Jiri Besely en Tommy Haas bij de Miami Open: de wedstrijd moest worden gepauzeerd omdat er een leguaan op de baan liep.

Die paar minuten pauze werden niet gebruikt om even water te drinken of te zitten: Haas pakte tijdens de pauze zijn kans om een selfie met het enorme beest te maken. 

Leguaan op de baan

STER reclame