Reuters

De coalitie tegen terreurorganisatie IS, geleid door de Verenigde Staten, gaat onderzoek doen naar meldingen van veel burgerslachtoffers in de Iraakse stad Mosul. De burgers zouden zijn omgekomen bij bombardementen van de coalitie op Mosul, het laatste IS-bolwerk in Irak. Dat meldt The New York Times.

Gisteren werden in het westen van de stad tientallen doden gevonden onder de resten van ingestorte gebouwen. De gebouwen zouden zijn getroffen door bommen van de coalitie. Ooggetuigen spreken van zeker 100 doden, een Koerdisch tv-station van meer dan 230. 

Ook de Verenigde Naties hebben ernstige zorgen, zegt een hoge VN-functionaris tegen de BBC. De Britse omroep meldt dat verslaggevers hebben gezien dat er vandaag 50 lichamen onder het puin vandaan zijn gehaald. Er komen berichten naar buiten dat IS burgers inzet als menselijk schild tegen de aanvallen van de coalitie.

Maandenlange strijd

Mosul, aan de Tigris, is een van de belangrijkste steden van Irak en IS heeft die sinds 2014 in handen. Het Iraakse leger begon in oktober vorig jaar aan de herovering en nam in januari het oostelijke deel van de stad in. Het leger krijgt in de lucht steun van de coalitie onder leiding van Amerika en op de grond van sjiitische milities en Koerdische strijdgroepen.

STER reclame