NOS NieuwsAangepast

Mubarak overleeft 'Dag van Vertrek'

De Egyptische president Mubarak heeft de 'Dag van Vertrek' overleefd. Betogers wilden met een grote demonstratie op het Tahrirplein in Caïro het onmiddellijke vertrek van de president afdwingen, maar daar zijn ze niet in geslaagd.

Honderdduizenden verzamelden zich vandaag op het plein in Caïro. De demonstratie op het Tahrirplein verliep eerst gemoedelijk, maar nieuwszender al-Jazeera meldde dat er kleine confrontaties zijn geweest. Toch was er geen sprake van geweld op de schaal zoals dat afgelopen week het geval was.

Op het Tahrirplein traden artiesten op en er werden anti-Mubarak leuzen geroepen. Rond het middaguur werd er massaal gebeden op het plein. De demonstranten wilden een mars naar het presidentieel paleis houden, maar dat idee werd later afgeblazen.

Het leger

Het leger hield zich ook vandaag afzijdig. Het plein bleef omsingeld door tanks en pantserwagens, maar confrontaties met de betogers bleven uit. Aanhangers van president Mubarak konden het plein niet op, doordat demonstranten linies hebben gevormd die hen tegenhouden.

De Egyptische legertop heeft vanmiddag op het Tahrirplein in Caïro gesproken met demonstranten. De minister van Defensie was er ook. Wat er precies is besproken, is niet duidelijk.

ElBaradei beschikbaar

De Egyptische oppositieleider Mohamed ElBaradei zegt president te willen worden van Egypte "als het volk het wil". Aan het begin van de avond was er onduidelijkheid ontstaan over de toekomstplannen van de Nobelprijswinnaar, nadat een Oostenrijkse krant schreef dat hij na een machtsovername uit beeld zou verdwijnen.

De krant Der Standard schreef dat ElBaradei bereid was om deel te nemen aan een overgangsregering als president Mubarak aftreedt, maar dat hij daarna "zijn plicht heeft gedaan".

"Natuurlijk wil ik een rol spelen in de toekomst, maar wie presidentskandidaat wordt, is nu niet zo belangrijk", zou hij hebben gezegd.

Ingetrokken

In interviews met de Arabische nieuwszender Al-Jazeera en het Britse persbureau Reuters ontkende hij gezegd te hebben geen president te willen worden. "Dat is niet waar. Als het Egyptische volk wil dat ik betrokken blijf bij de veranderingen, zal ik hen niet teleurstellen."

ElBaradei woont al jaren in Oostenrijk vanwege zijn vorige functie bij het IAEA, de atoomwaakhond van de VN. Hij wierp zich de afgelopen tijd op als oppositieleider en wordt door velen gezien als de ideale kandidaat om Mubarak op te volgen. Hij kreeg in 2005 samen met het IAEA de Nobelprijs voor de Vrede.

Der Standard heeft het bericht inmiddels ingetrokken.

Europese Unie

Leiders van de Europese Unie hebben Egypte opgeroepen om snel een brede overgangsregering in te stellen die steun heeft van de bevolking. In de verklaring staat dat Egypte tegemoet moet komen aan de wensen van het volk door te hervormen, niet door te onderdrukken. Er staat geen oproep aan president Mubarak om af te treden.

De vertegenwoordiger van Buitenlandse Zaken en Veiligheid voor de EU, Ashton, vertrekt binnenkort naar Egypte en Tunesië. Ze zal daar namens de EU hulp aanbieden bij het hervormingsproces.

President Obama riep Mubarak vandaag op te luisteren naar het Egyptische volk voor een orderlijke overdracht van de macht. "De sleutelvraag die Mubarak zichzelf moet stellen is: 'hoe kan ik mijn nalatenschap zo invullen dat Egypte in staat is zich door deze transformatie te loodsen?' Ik hoop dat hij de juiste keuzes maakt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl