De zusje Walinga in hun boekhandel in Ermelo
NOS NieuwsAangepast

'Het was een goed boekenjaar, jongeren willen toch gewoon papier'

  • Pauline Broekema

    Verslaggever

  • Pauline Broekema

    Verslaggever

Ze stralen. Want het was een goed jaar. Alle reden om de Boekenweek te vieren. Al geven Marieke en Elise Walinga, eigenaren van Boekhandel Riemer en Walinga in Ermelo, een wat andere invulling aan het thema van dit jaar 'Verboden Vruchten'.

Aan de klanten - vaak met een christelijke achtergrond - wordt gevraagd om deze Boekenweek een stuk fruit te schenken. De oudste en meest klassieke onder de verboden vruchten. "De Voedselbank vond het een prima idee. Want daar gaan de vruchten naar toe. Al gaven ze nog wel als tip mee om liefst geen rijp fruit te doneren", zegt Elise.

Een boekhandel laat fruit doneren voor de Voedselbank

De zusjes Walinga merken dat ook jongeren weer veel meer zijn gaan lezen. "Ze willen papier. Het scherm is voor als je studeert."

Lingerieshow

In Velp is Boekhandel Jansen en De Feijter vanavond een literaire nachtclub. Er worden gedichten gelezen en fragmenten uit onder meer het Bijbelboek Hooglied. Er is een film te zien en een lingerieshow, met als bijzonderheid dat die vooral voor vijftigplussers is. Want in die leeftijdscategorie zitten de meeste klanten.

Ook in Velp is men heel tevreden over het afgelopen jaar. De toppers waren Geert Mak, Griet Op de Beeck en Arnon Grunberg. "Sportboeken hebben het overal heel goed gedaan, hier weer wat minder", zegt eigenaar Walter Jansen.

Walter Jansen in zijn boekhandel in Velp

Non-fictie, merkt hij, wordt steeds belangrijker en uitgaven over de geschiedenis van de regio doen het in zijn boekhandel goed. Zoals een boekje over Couperus, die in het naburige dorp De Steeg zijn vakanties doorbracht en op laarzen rondliep met zijn hond aan zijn zijde. Daar genoot hij van de bossen 'als stille morgenkathedralen' en de rivier: 'den allerlieflijksten IJssel'.

Walter Jansen stelt verbaasd vast dat de uitgevers wat moeite hadden met het thema. Er kwam weinig uit ter gelegenheid van deze Boekenweek, vindt hij. En daarmee is de boekhandelaar aan zet. Om zijn klanten de weg te wijzen door de literatuur. "Er zijn zo veel mooie boeken die intimiteit en erotiek in zich hebben."

Treinkaartje

Marieke en Elise vroegen zich de afgelopen weken nog wel eens af waar de klanten bleven. En herinnerden zich dat het ieder jaar hetzelfde is. De mensen wachten met hun aankoop, omdat ze het Boekenweekgeschenk willen. Met dat treinkaartje. Dat, tot grote tevredenheid van de boekverkopers, dit jaar niet de eerste maar de laatste zondag van de Boekenweek geldig is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl