AFP
NOS NieuwsAangepast

Zorgwet Trump ingetrokken; Obamacare blijft bestaan

De nieuwe zorgwet van president Trump is ingetrokken. Vanavond om 20.30 uur Nederlandse tijd zou de stemming erover in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden beginnen, maar dat ging niet door toen bleek dat er geen meerderheid voor was.

De Republikeinse leiders van het Huis zeggen dat Trump heeft gevraagd om de wet in te trekken. Dat betekent dat het zorgstelsel van president Obama voorlopig blijft bestaan.

'We zijn heel ver gekomen, maar we hebben het niet gered'

Paul Ryan, de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, zei op een persconferentie dat hij en de president zich nu gaan beraden, maar dat de VS "voor de voorzienbare toekomst" vastzit aan Obamacare. "We waren zó dichtbij, maar we hadden niet de benodigde 216 stemmen." Ryan zei dat ze zich nu gaan richten op andere punten, zoals de bouw van een muur aan de Mexicaanse grens, de verlaging van de belastingen en de investeringen in de strijdkrachten.

Democraten zijn de verliezers

Daarna sprak Trump zelf over de situatie vanuit zijn werkkamer. Hij zei dat Obamacare zal instorten en dat de Democraten de echte verliezers zijn. Zij zijn verantwoordelijk voor die wet en verantwoordelijk voor het instorten ervan, zei de president. Hij zei dat er tien tot vijftien stemmen te weinig waren om de nieuwe wet erdoor te krijgen.

Eerder op de dag was Ryan in het Witte Huis om Trump te vertellen dat er niet genoeg Republikeinen voor Trumps alternatief voor Obamacare willen stemmen. Ryan en Trump deden samen een laatste poging om parlementariërs over de streep te trekken, maar vergeefs.

De Republikeinen hebben in het Huis de meerderheid, maar zijn onderling verdeeld over de nieuwe wet. Als meer dan 21 Republikeinen zouden tegenstemmen, zou 'Trumpcare' sneuvelen. Trump wilde de stemming niet meer uitstellen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl