Parma, Juventus en Italië: vanavond duizendste duel Buffon

Aangepast
Gianluigi Buffon Getty

Doelman Gianluigi Buffon maakt zich op voor zijn duizendste voetbalwedstrijd als prof. Die mijlpaal bereikt hij vrijdagavond als de 39-jarige veteraan in Palermo het doel verdedigt van Italië in het WK-kwalificatieduel met Albanië.

De aanvoerder van Italië en Juventus, inmiddels 39 jaar, speelde zijn eerste officiële wedstrijd als 17-jarige bij Parma. Dat was in november 1995.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Duizend keer Buffon; de mooiste reddingen
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Buffon is niet recordhouder qua aantal wedstrijden. De Engelse doelman Peter Shilton heeft meer dan 1.300 duels op zijn naam staan.

Afscheid als Zidane

Buffon draagt voor de 168ste keer het shirt van de nationale ploeg. Hij speelde in zijn twintigjarige loopbaan 220 wedstrijden voor Parma en 612 voor zijn huidige club Juventus. "Het enige wat ik met zekerheid kan zeggen, is dat er niet nog eens duizend duels zullen volgen", aldus de Italiaan. "De spannendste wedstrijden zijn altijd de eerste, of dat nu voor het nationale elftal is of in de Serie A."

Eerder meldde Buffon dat hij een punt achter zijn carrière zou zetten na het WK voetbal in Rusland, volgend jaar, maar inmiddels is hij minder stellig. "Ik weet het nog niet. Misschien dat ik mijn laatste wedstrijd afsluit met een kopstoot, net als Zinedine Zidane", zei hij met een knipoog.

Gianluigi Buffon redt voor Parma tegen Lazio Roma (1999) AFP

Italië gaat na vier wedstrijden samen met Spanje aan kop in groep G, met allebei tien punten. Albanië staat vierde met zes punten. Een samenvatting van het duel is vanavond te zien in het WK Journaal, vanaf 23.10 uur op NPO 1.

STER Reclame