Een beeld uit de video van Animal Rights
NOS NieuwsAangepast

Nederlandse varkenshouders 'diep geschokt' door wantoestanden

Nederlandse varkenshouders zeggen misselijk, doodziek en diep geschokt te zijn door de beelden van de mishandeling van varkens in de Debra-slachterij in het Belgische Tielt. Dierenwelzijnsorganisatie Animal Rights bracht gisteren de beelden naar buiten. Varkens werden door medewerkers geslagen, geschopt en aan de oren voortgetrokken.

"Onze leden schamen zich tot op het bot voor wat er op de beelden te zien is", zeggen de voorzitters van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders en LTO Varkenshouderij. "Wij nemen namens alle Nederlandse varkenshouders scherp afstand van de verschrikkelijke wijze waarop de varkens zijn mishandeld. Hier past slechts walging."

Niet te verteren

NVV en LTO Varkenshouderij willen dat de Belgische autoriteiten tot op de bodem uitzoeken wat er is gebeurd en eisen strenge maatregelen.

"Onze varkenshouders leveren hun dieren af in het volste vertrouwen dat de handel en de slachterijen de dieren waardig behandelen. Het is voor hen niet te verteren dat mensen verderop in de keten op deze manier met hun varkens omgaan. Een van onze leden zei direct als boer te zullen stoppen als hij wist dat een van zijn varkens op deze manier werd mishandeld."

Varkensvlees uit het Vlaamse slachthuis is ook in Nederland terechtgekomen. Verschillende slagers bevestigen tegenover de NOS dat ze varkensvlees van Debra hebben verkocht. Volgens Belgische media is de slachterij inmiddels gesloten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl