Poetin spreekt in het Kremlin met Marine Le Pen

Marine Le Pen samen met president Poetin AFP

De Russische president Poetin heeft tijdens een ontmoeting met de Franse presidentskandidaat Marine Le Pen gezegd dat Rusland niet zal proberen de presidentsverkiezingen in Frankrijk te beïnvloeden.

Poetin sprak met de leider van het rechts-populistische Front National in het Kremlin. Le Pen was daar op uitnodiging van Rusland. Na de ontmoeting zei Poetin op de Russische staatstelevisie dat hij het recht heeft om elke Franse presidentskandidaat te ontvangen.

Poetin zal niet proberen de verkiezingen in Frankrijk te beïnvloeden

Volgens Poetin hebben ze niet gesproken over Russische financiële steun aan de partij van Le Pen. Critici verwijten Le Pen dat ze met haar anti-Europese koers in de smaak probeert te vallen bij de Russen. Le Pen zei begin dit jaar dat ze de Russische annexatie van de Krim niet als een illegale daad beschouwt.

Le Pen zei na afloop dat ze haast wil maken met het opheffen van de Europese sancties tegen Rusland als ze is gekozen tot president van Frankrijk.

Hackers

Vorige maand zei een woordvoerder van Emmanuel Macron, presidentskandidaat namens de sociaal-liberale beweging En Marche!, dat hij was aangevallen door Russische hackers. Ook zou hij het slachtoffer zijn geworden van een nepnieuws-campagne van Russische media. Macron kwam niet met bewijzen.

Macron maakt volgens de peilingen een goede kans om Le Pen te verslaan bij de presidentsverkiezingen. De eerste ronde van de verkiezingen is op 23 april.