
VN onderzoekt wandaden in Noord-Korea en Myanmar
De Mensenrechtenraad van de VN gaat onderzoeken of Noord-Korea en Myanmar zich schuldig maken aan misdaden tegen de menselijkheid. China heeft zich tegen beide onderzoeken uitgesproken, en pleit voor een dialoog met de Noord-Koreanen.
De nasporingen moeten in het geval van Noord-Korea leiden tot voldoende bewijs om de verantwoordelijken in de toekomst te kunnen vervolgen. Noord-Korea boycotte vanmorgen de bijeenkomst in Genève.
Het mensenrechtenkantoor van de VN in Zuid-Korea krijgt de komende twee jaar meer personeel om getuigenissen en bewijzen te verzamelen met betrekking tot de wandaden van het Noord-Koreaanse regime.
Myanmar
Er werd in Genève ook besloten een onderzoeksmissie naar Myanmar te sturen. De Europese Unie had de VN-raad hierom gevraagd, omdat het Myanmarese leger zich volgens de Rohingya-minderheid schuldig maakt aan vervolging, marteling en moord.
Afgelopen maand verscheen een VN-rapport over de situatie in de deelstaat Rakhine in Myanmar, op basis van vraaggesprekken met gevluchte Rohingya-moslims. Daarin staat dat de militairen in het hoofdzakelijk boeddhistische land op grote schaal Rohingya's verkrachten en vermoorden. Volgens de VN is er in Rakhine waarschijnlijk sprake van misdaden tegen de menselijkheid en etnische zuivering.
De delegatie uit Myanmar verklaarde in Genève dat zo'n onderzoek ter plekke onacceptabel is. Het land is zelf in staat de nodige maatregelen te nemen, zeiden de afgevaardigden. China en India hebben zich gedistantieerd van de beslissing van de Mensenrechtenraad.
Tientallen winkels in Klazienaveen open: 'Het water staat ons aan de lippen'
De ondernemers zijn het niet eens met de coronaregels van de overheid. Volgens de voorzitter van de ondernemersvereniging is het een noodsprong om open te gaan.
- liveblog
Denk-leider Azarkan wil partij verbreden • Wilders: uitsluiten PVV is ondemocratisch
Je vindt hier het belangrijkste nieuws in aanloop naar de verkiezingen.
Rapport: klassiek beeld 'loverboy' achterhaald, uitbuiting vaak al na een week
Veel slachtoffers van seksuele uitbuiting worden niet langzaam ingepalmd door 'loverboys', blijkt uit nieuw onderzoek door het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel.