Mubarak, eerder deze maand, bij aankomst bij het militaire ziekenhuis in Caïro
NOS NieuwsAangepast

Egyptische oud-president Mubarak weer op vrije voeten

De Egyptisch oud-president Hosni Mubarak (88) is weer een vrij man. Hij is vertrokken uit het militaire ziekenhuis waar hij vastzat en is weer thuis in Heliopolis, een rijke buitenwijk van Caïro waar veel hoogwaardigheidsbekleders en beroemdheden wonen. Ook het presidentieel paleis waar hij dertig jaar zat, ligt in die buurt.

Mubarak heeft zes jaar in de gevangenis gezeten. Hij is de enige Arabische leider die onder druk van de opstanden in de Arabische Lente, in het voorjaar van 2011, niet alleen is afgetreden maar ook voor de rechter heeft gestaan.

Hardvochtig

Mubarak is een van de langst zittende presidenten van Egypte geweest. Hij kwam aan de macht na de moord op zijn voorganger Sadat in 1981 en voerde een uiterst hardvochtig bewind; de geheime dienst was overal in de Egyptische samenleving aanwezig.

Mubarak op een foto uit 2010

In 2011 trad Mubarak af na bijna drie weken van onafgebroken massaprotesten op het Tahrirplein in Caïro. Hij werd samen met zijn zoons Alaa en Gamal voor de rechter gebracht omdat hij ervan werd beschuldigd verantwoordelijk te zijn voor het doden van demonstranten. In eerste instantie werd hij tot levenslang veroordeeld, maar een hogere rechter verwierp die straf en stelde dat het proces over moest.

Gezondheidsklachten

Mubarak en zijn zoons zijn vervolgens in 2015 veroordeeld wegens corruptie. De oud-president had ernstige gezondheidsklachten en zat zijn straf daarom uit in een militair ziekenhuis.

Tegen Mubarak liep nog altijd een rechtszaak in hoger beroep vanwege het laten ombrengen van betogers. Maar in die zaak is hij begin deze maand vrijgesproken; vandaar dat hij nu de gevangenis kon verlaten. Zijn zoons zijn in de loop van 2015 al op vrije voeten gesteld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl