ANP

Overheid houdt miljarden over, maar koopkracht blijft achter

time icon Aangepast

Ook de komende jaren houdt de overheid miljarden over op de begroting, maar de koopkracht neemt amper toe. Dat stelt het Centraal Planbureau in z'n nieuwste raming.

Afgelopen jaar had de overheid een overschot van 0,4 procent, wat neerkomt op een kleine 3 miljard euro, meldde het CBS eerder vanochtend. Bij ongewijzigd beleid loopt het overschot dit jaar op naar 0,5 procent en volgend jaar naar 0,8 procent. 

In 2021 gaat het zelfs om een overschot van 1,3 procent, wat neerkomt op zo'n 11 miljard euro. Eerder werd nog uitgegaan van een overschot van 7 miljard.

Koopkracht

Voor huishoudens zijn de cijfers een stuk minder rooskleurig. De koopkracht stijgt amper en dat komt vooral doordat de prijzen stijgen. Het Centraal Planbureau verwacht dat de inflatie dit jaar oploopt naar 1,6 procent. De koopkracht stijgt dit jaar met 0,1 procent en met 0,3 procent in 2018.

Ook bij die cijfers wordt uitgegaan van een ongewijzigd overheidsbeleid. Een nieuw kabinet kan proberen de koopkracht meer te laten stijgen door bepaalde maatregelen te nemen. 

Lagere groei

De economie blijft de komende jaren groeien, is de verwachting. De komende jaren schommelt de groei rond de 2 procent. De tijden van vroeger, waarbij groeicijfers van soms wel 4 tot 5 procent werden gehaald, zijn voorbij. "Lagere groei is het voorland, niet alleen voor Nederland, maar ook voor veel andere westerse landen", zegt Laura van Geest van het planbureau.

STER Reclame