AFP

Journaliste Miroslava Breach liep gisteren met haar zoontje haar huis uit in Mexico toen ze werd vermoord. Met acht kogels werd ze doodgeschoten. Het is de derde journalist in een maand tijd die in Mexico wordt vermoord. "Het kan echt link zijn om een journalist te zijn Mexico", vertelt correspondent Marc Bessems in het NOS Radio 1 Journaal. 

Het lijkt erop dat Breach is vermoord vanwege haar werk; ze werkte als misdaadjournaliste. Bij haar huis werd een briefje gevonden waarop de journaliste werd uitgemaakt voor 'verklikker'. Het briefje was ondertekend door een bekende drugsbaas. "Misdaad is een gevaarlijk onderwerp in Mexico. Vooral voor lokale journalisten", legt Bessems uit. "Zij worden bedreigd als ze schrijven over bijvoorbeeld een bepaald drugskartel."

Ricardo Monlui Cabrera, de journalist die voor het restaurant werd neergeschoten AFP

De andere twee vermoorde journalisten schreven ook over misdaad. Op een van hen werd twee jaar geleden al een mislukte moordaanslag gepleegd. Sindsdien kreeg hij wekelijks bedreigingen. De ander, hierboven op de foto, werd voor een restaurant neergeschoten. Daar had hij net met zijn gezin gegeten.

Media durven niet meer alles te publiceren.

Correspondent Marc Bessems

Vorig jaar werden elf Mexicaanse journalisten in het land vermoord, bijna de helft van alle vermoorde journalisten in heel Latijns-Amerika (24). "Latijns-Amerika wordt de tweede gevaarlijkste regio voor journalisten genoemd, na het Midden-Oosten. Maar in het Midden-Oosten sterven de journalisten door de oorlog, hier door de corruptie en criminaliteit", zegt Bessems. 

Censuur

En de moorden hebben gevolgen voor de pers, gaat hij verder. "Je merkt dat de media zelf al censuur toepassen. Ze durven niet meer alles te publiceren."

Zelf is Bessems nooit bedreigd. "Er is een groot verschil tussen het gevaar voor de lokale journalisten die echt gefocust zijn op de drugsoorlog, en een buitenlandse journalist die reportages maakt. Voor de lokale journalist dreigt er gevaar."

STER reclame