Een betoger houdt tijdens een demonstratie, vorige week in Minsk, een portret van president Loekasjenko ondersteboven
NOS NieuwsAangepast

Wit-Rusland pakt 'gewapende activisten' op

In Wit-Rusland zijn de afgelopen dagen 26 activisten opgepakt. Volgens de veiligheidsdienst KGB zijn bij hen thuis wapens gevonden, waaronder granaten.

Het is de laatste tijd weer onrustig in Wit-Rusland. Duizenden mensen zijn de straat opgegaan om te protesteren tegen een nieuwe arbeidswet en tegen het bewind van president Loekasjenko, die al 23 jaar aan de macht is. Het waren de grootste straatprotesten in jaren.

Herverkiezing

Ook komend weekend staan er demonstraties gepland. De oppositie demonstreert elk jaar op 25 maart, de dag dat Wit-Rusland zich in 1918 onafhankelijk verklaarde van Rusland. In het verleden grepen de autoriteiten geregeld hard in, maar de laatste jaren bleef het relatief rustig.

Wel liep een demonstratie in december 2010, na de herverkiezing van Loekasjenko, uit de hand. Tientallen betogers raakten gewond toen de politie ingreep, honderden mensen werden gearresteerd.

Ook in juli 2011 werden aanhangers van de oppositie opgepakt toen ze tegen Loekasjenko demonstreerden. Dat gebeurde tijdens een toespraak waarin de president zei dat er een samenzwering tegen Wit-Rusland gaande was.

Retoriek

Eerder deze week bediende Loekasjenko zich van vergelijkbare retoriek. Hij zei dat de veiligheidsdiensten jacht maken op gewapende militanten die met buitenlandse steun proberen de regering omver te werpen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl