AFP

In het westen van de Iraakse stad Mosul zijn tientallen doden gevonden onder de resten van ingestorte gebouwen. Door bombardementen van de coalitie tegen terreurorganisatie IS is een enorme explosie ontstaan. Ooggetuigen melden dat er zeker 100 lichamen zijn gevonden en een Koerdisch tv-station meldt zelfs zeker 230 doden. 

De doden zijn allemaal Iraakse burgers. Reddingswerkers zijn nog steeds bezig om lichamen onder de puinhopen vandaan te halen, al is er weinig zwaar materieel in de stad om het puin te verplaatsen. 

Menselijk schild

Mosul is het laatste IS-bolwerk in Irak. Door de aanvallen van de coalitie onder leiding van Amerika en door Iraakse gevechtstroepen op de grond kunnen de IS-strijders geen kant meer op, maar ze vechten door en gebruiken daarbij ook de honderdduizenden inwoners van de stad, vooral in het dichtbevolkte westelijk deel. 

"Ik hoor van mensen die ik in de stad ken en van andere betrouwbare bronnen dat IS de burgers daar gebruikt als menselijk schild en steeds met zich meevoert", zegt de Nederlandse journaliste Judit Neurink die al lange tijd in Iraaks Koerdistan woont. 

"Hele groepen burgers worden steeds geëvacueerd naar de plekken waar IS zich schuilhoudt. Ze gaan van straat naar straat en als er dan luchtaanvallen komen, is zo'n hele straat verdwenen. Dit is al weken aan de gang."

Bommen van IS 

"Daarbij komt dat in het westen van Mosul ook grondgevechten met het regeringsleger aan de gang zijn. IS laadt daarom auto's vol met explosieven en zet die als bommen op scherp in gebied waar IS de militairen van het Iraakse leger verwacht", zegt Neurink. "Daardoor zijn er vaak grote explosies."

Rond de gebouwen waar nu de vele doden zijn gevonden, is de afgelopen dagen hevig gevochten door IS en Iraakse militairen. 

De coalitie met de Amerikanen weet dat IS deze strategieën hanteert en dat de luchtaanvallen dus kunnen leiden tot veel burgerdoden. "We weten dat er berichten zijn over burgerslachtoffers bij onze luchtaanvallen. Ons speciale burgerslachtofferteam onderzoekt de zaak", heeft de coalitie bekendgemaakt. 

STER reclame