Reuters

Op Trafalgar Square in Londen hebben honderden mensen de aanslag van gisteren herdacht. Tijdens de herdenking stonden inwoners van Londen en toeristen zwijgend op het plein, terwijl ze samen waxinelichtjes aanstaken. Op een podium, op de trappen van de National Gallery, werden drie kaarsen aangestoken voor de drie mensen die werden gedood door de aanslagpleger. 

Rond het plein was veel politie op de been en er vlogen helikopters boven de verzamelde menigte. De politiecommissaris, de burgemeester van Londen en de minister van Binnenlandse Zaken hielden toespraken. Ook was er een minuut stilte.

De Londense burgemeester Sadiq Khan beschreef in zijn toespraak het incident als een "aanslag op onze gedeelde waarden". Hij zei ook dat Londenaren, in tijden van tegenspoed, samen optrekken. "We staan voor onze waarden en laten iedereen zien dat Londen de beste stad van de wereld is."

Khan sprak ook zijn waardering uit voor de politiemensen en hulpverleners. Volgens hem hadden ze zich heroïsch gedragen door naar de plaats van de aanslag te gaan, hoewel ze nog niet wisten wat er aan de hand was.

'De terroristen zullen ons niet verslaan'

Minister van Binnenlandse Zaken Amber Rudd benadrukte dat het belangrijk is de terroristen te laten zien dat ze "ons niet zullen verslaan". Dat kan volgens haar door samen te komen, door gewoon naar het werk te gaan en verder te gaan met de dagelijkse bezigheden. Ook zij sprak haar waardering uit voor de politie en de hulpdiensten.

Volgens correspondent Suse van Kleef maakte vooral de minuut stilte veel emoties los. Het was voor veel aanwezigen een moment van reflectie, nadat ze hadden geprobeerd door te gaan met hun leven.

Suzanne, een vrouw van 31 uit Londen, vertelde dat ze geschrokken was en bibberig. Maar ze wilde hoe dan ook de rest van haar leven gewoon door de stad kunnen blijven lopen, zonder bang te zijn.

Bij de aanslag in de buurt van de Westminster Bridge kwamen drie mensen om het leven: een lerares, een Amerikaanse man die in Londen met zijn vrouw hun zilveren huwelijk vierde en een politieman. Ook raakten 40 mensen gewond. De dader, een man van 52, is doodgeschoten.

STER reclame