ANP

Kort voor het Boekenbal plaatsvindt, is er gedoe om de uitnodigingen die voor het bal zijn verstuurd. De succesvolle auteurs Lize Spit, Jelle Brandt Corstius en Walter van den Berg waren namelijk niet uitgenodigd, omdat hun uitgeverij Das Mag niet is aangesloten bij de uitgeversbond.

Toine van Donk, mede-oprichter van uitgeverij Das Mag, noemde het een vreemde eis. "Elk jaar worden honderden mensen uitgenodigd op persoonlijke titel: journalisten, BN’ers, decorbouwers, maar óók schrijvers. Waarom dan niet Das Mag-schrijvers, vraag je je dan af", schreef hij op het platform Medium. Hij vroeg of de schrijvers toch uitgenodigd konden worden.

Maar organisator van het Boekenbal CPNB bleef aanvankelijk bij zijn standpunt. Uitgevers krijgen alleen Boekenbalkaarten wanneer ze zijn aangesloten bij de uitgeversbond, zei voorlichter Peter Rosendaal tegen de Volkskrant. Vandaag kwam CPNB op zijn besluit terug en besloot de drie succesauteurs tóch uit te nodigen.

Ongenoegen

Veel schrijvers zoals James Worthy en Sylvia Witteman uitten de afgelopen dagen op Twitter hun ongenoegen en ook de gedupeerde schrijvers reageerden. 

"Dat ik als enige een Boekenweekessay schreef dat bijgedrukt moest worden doet er ook niet toe voor CPNB", schreef Brandt Corstius. "Chic."

Gedoe om de lijst met genodigden is een terugkerend fenomeen in boekenland. Het Boekenbal vindt sinds 1946 plaats en door het beperkte aantal plekken op de gastenlijst wordt de organisatie jaarlijks bestookt met verzoekjes voor uitnodigingen. Dat nam een vlucht in de jaren 80, toen het Boekenbal veranderde in een waar mediaspektakel. Vanaf dat moment is er regelmatig kritiek op het uitnodigingsbeleid.

Bal der Geweigerden 

Die kritiek leidde in 2002 tot het Bal der Geweigerden, een alternatief Boekenbal voor de mensen zonder uitnodiging. Op deze tegenhanger van het Boekenbal waren alle schrijvers en lezers welkom en sindsdien wordt het bal om de paar jaar georganiseerd.

Gerrit Komrij, dichter des vaderlands, zanger Huub van der Lubbe en cabaretier Youp van 't Hek op het Bal der Geweigerden in 2002. ANP

Het Bal der Geweigerden wordt vaak georganiseerd in Paradiso, vlak bij het Boekenbal, dat in het verleden in de Stadsschouwburg in Amsterdam werd georganiseerd. Opvallend is dat het Boekenbal dit jaar voor het eerst plaatsvindt in Paradiso, de plek die normaal gebruikt wordt door de geweigerden.

STER reclame