Krokodillen die drugsgeld bewaakten
NOS NieuwsAangepast

Eisen tegen Amsterdamse bende die krokodillen drugsgeld liet bewaken

Het OM heeft tot drie jaar gevangenisstraf geëist tegen zeven mannen en drie vrouwen die worden verdacht van deelname aan een criminele organisatie en drugshandel. De hoogste straf is geëist tegen een man van 56 uit Amsterdam. Het OM ziet hem als leider van de criminele organisatie.

De tien zijn in februari vorig jaar aangehouden in een onderzoek naar synthetische drugs. In een loods van een verdachte in Amsterdam-Oost vond de politie ruim twee ton in drie koffers. Het geld lag in een bassin dat werd bewaakt door drie krokodillen.

Bij andere huiszoekingen vond de politie ook wapens en munitie. In de woning van een van de verdachten was bovendien een hennepplantage.

Klantenservice

Het Openbaar Ministerie heeft acht van de tien mensen beschuldigd van deelname aan een criminele organisatie. Volgens het OM was de groep professioneel georganiseerd en werkten de leden nauw samen bij de handel in drugs.

Zo hield de leider de voorraad drugs op peil, onderhield hij contacten met klanten en voorzag hij koeriers van drugs. Ook een man van 30 en een vrouw van 34 namen bestellingen aan en stuurden vervolgens koeriers naar de klanten. De vrouw zou bovendien een klachtentelefoon hebben beheerd.

Koeriers

De overige verdachten hebben volgens het OM koerierswerkzaamheden verricht, drugs in voorraad gehouden of ingepakt. Tegen twee van hen zijn boetes geëist van bijna 14.000 euro. Vier verdachten hoorden gevangenisstraffen van vier tot twintig maanden tegen zich eisen.

Naast de gevangenisstraffen heeft het OM de rechtbank ook gevraagd om geld en een auto af te pakken. Bij de man van 56 zou het gaan om ruim 266.000 euro. Bij vier andere verdachten gaat het om bedragen tussen de 6000 en 22.000 euro per persoon.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl