ANP
NOS NieuwsAangepast

Topman PPG verbijsterd, topman Akzo waarschuwt: 't kost duizenden banen

"Ik was verbijsterd en geschokt door het nee van Akzo. Ze reageerden in minder dan een dag, op een prachtig bod!" De topman van de Amerikaanse verfreus PPG windt er geen doekjes om. Michael McGarry is in Nederland, op campagne. Om zijn overnamebod van ruim 22 miljard euro op AkzoNobel aan de man te brengen.

"We zijn trots om in Nederland te zijn, we hebben hier 1000 werknemers en vijf fabrieken, en we zijn hier om met de mensen praten en vertellen waar het om gaat", zegt een stralende en met een oranje stropdas gewapende McGarry tegen de NOS.

Het charmeoffensief is nodig, want AkzoNobel wil niet overgenomen worden. En de politiek, de vakbonden en de ondernemingsraad vinden het ook niks. McGarry is zich bewust van de gevoeligheden, maar wil graag met iedereen praten om het uit te leggen.

'Duizenden banen weg'

AkzoNobel heeft geen zin in een gesprek. "Het voorstel van PPG geeft ons geen enkele reden om met ze te praten", zegt topman Ton Büchner. "Het is een slecht plan voor de medewerkers. Als dit voorstel doorgaat, kost dat duizenden banen."

"Wij zien hele belangrijke culturele verschillen. We zijn een Nederlands bedrijf met Nederlandse en Europese normen en waarden. Zij zeggen: alleen de aandeelhouders beslissen. Maar zo werken wij niet. Wij kijken naar veel meer belanghebbenden: onze medewerkers, klanten, leveranciers, de steden waar we zitten. En op milieugebied staan wij altijd in de top van de lijsten en dat is zeker niet het geval bij hen."

'Alleen maar kansen'

McGarry wuift het allemaal weg. "Welnee, er zijn alleen maar een hoop kansen." Grote cultuurverschillen tussen de twee bedrijven? "Niet waar! Vraag het onze werknemers."

PPG zou enkel geïnteresseerd zijn in kortetermijnwinst en geen langetermijnvisie hebben. "We zijn al 134 jaar oud, en we zijn er voor de aandeelhouders, de werknemers en de klanten." Geeft PPG garanties voor de werkgelegenheid? "Over banen willen we constructief praten, maar we kunnen niets beloven."

Het hoofdkantoor verhuist van Amsterdam naar Pittsburg, maar er blijft in Nederland nog genoeg management over om de lokale en regionale en Europese activiteiten aan te sturen.

'Wij lopen niet weg'

McGarry vindt het jammer dat AkzoNobel niet wil praten, want aandeelhouders van AkzoNobel willen dat dat wel gebeurt. Onder meer de kleine activistische aandeelhouder Elliot en de beleggersvereniging VEB sturen aan op gesprekken. MacGarry zegt wel al diverse gesprekken gevoerd te hebben met Akzo-topman Ton Büchner en president-commissaris Anthony Burgmans.

Bij Unilever volstond een hard 'nee' om belager Kraft-Heinz te laten afdruipen. Maar dat is PPG niet van plan. "Wij lopen niet weg." Ook niet als het vijandig wordt, want "aandeelhouders willen dat we praten."

De protesterende vier provincies met AkzoNobel-fabrieken hebben laten weten niet in te gaan op de uitnodiging voor een ontmoeting en gesprek met PPG.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl