De nieuwe Tweede Kamer is verre van gewoon

time icon Aangepast

Een topadvocaat, een televisiepresentatrice, een staatssecretaris uit het kabinet-Den Uyl en een boer van adel. De nieuwe Tweede Kamer is verre van doorsnee. Vanmiddag legden de 150 leden de eed of de belofte af, van hen zijn er 71 nieuw.

Volgens Kamervoorzitter Arib is er door de aanslag in Londen een donkere schaduw gevallen over de verder zo feestelijke dag. "Ons hart gaat uit naar de collega's in Westminster en het Britse volk."

Een voor een stonden de Kamerleden op uit hun bankje om de eed ("Zo waarlijk helpe mij God almachtig") of de belofte ("Dat verklaar en beloof ik") af te leggen.

Uitleg

Ze waren nog wat onwennig, de 71 nieuwelingen. Theo Hiddema, de 72-jarige strafpleiter die voor Forum voor Democratie in de Kamer komt, kreeg van PVV'er Bosma uitleg bij de interruptiemicrofoons. Leonie Sazias, oud-omroepster en presentatrice moest even zoeken naar haar plekje naast fractievoorzitter Henk Krol (50Plus)

Maurits von Martels is jonkheer en boer en stond op een onverkiesbare 44ste plaats van de CDA-lijst. Maar omdat hij voldoende voorkeurstemmen had, krijgt hij toch een zetel in de Kamer.

Niet alle nieuwkomers zijn even nieuw op het Binnenhof. Martin van Rooijen (50Plus) liep er 44 jaar geleden ook al rond, als staatssecretaris van Financiën in het kabinet-Den Uyl. Na de verkiezingen van 1977 zat hij nog drie jaar in de Kamer voor het CDA. Nu is hij met 74 jaar het oudste lid.

Twee in het Fries

Twee Kamerleden maakten gebruik van de Friese taal bij hun installatie: Harry van der Molen (CDA) en Isabella Diks (GroenLinks). Bij die laatste ging dat niet goed, want ze bleek alleen de belofte en niet de verklaring te hebben afgelegd. En dus moest haar installatie over.

De drie Kamerleden van Denk bleven aan het begin van de bijeenkomst een paar minuten achter hun blauwe stoeltjes staan. Uit protest, want ze zijn het niet eens met de plekken die ze hebben gekregen achteraan in de zaal en niet aan het gangpad. Ook Forum voor Democratie is niet blij met de plaats die de Kamer die partij heeft toebedeeld.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Een nieuwe Tweede Kamer met bijzondere kanten

STER Reclame