Een rebel van het Vrije Syrische Leger aan de Eufraat bij Raqqa
NOS Nieuws

VS brengt strijders naar IS-gebied in Syrië

De Amerikaanse strijdkrachten hebben voor het eerst rebellen naar IS-gebied in Syrië gebracht. Honderden Arabische en Koerdische strijders zijn afgezet achter de frontlinie bij Raqqa in Noord-Syrië.

Ze moeten een dam veroveren in de Eufraat, 25 kilometer ten westen van Raqqa. Ook zijn Apache-gevechtshelikopers in het gebied geland en hebben Amerikaanse mariniers artilleriebeschietingen uitgevoerd. De mariniers arriveerden vorig week vanuit de Perzische Golf in Syrië om te helpen bij de strijd tegen IS.

De regering van president Trump lijkt daarmee te kiezen voor een agressievere aanpak in Syrië. Onder president Obama beperkte de VS zich tot luchtacties. President Trump wil de strijd tegen IS de hoogste prioriteit geven, maar de nieuwe Amerikaanse regering heeft zijn strategie nog niet uitgewerkt.

Achter de linies

Met de verovering van de dam in de Eufraat zou Raqqa, de hoofdstad van het zogenoemde kalifaat van IS, worden geïsoleerd. Het zou een belangrijke stap zijn op weg naar de verovering van de stad. De aanval op Raqqa zou kunnen samenvallen met de strijd om Mosul in Irak, dat Iraakse troepen voor de helft veroverd hebben op IS.

De Amerikaanse kolonel Scrocca spreekt van "een moedige aanval achter de linies van de vijand". Hij noemt het een belangrijke en grote ontwikkeling. Scrocca wil niet zeggen hoeveel rebellen zijn vervoerd, maar volgens bronnen van CNN zijn het er zo'n 500.

Koerden

Opvallend is dat ook Koerdische strijders naar IS-gebied zijn gebracht. De VS was tot nu toe terughoudend met steun aan de Koerden, om de relatie met Turkije niet in gevaar te brengen. De Syrisch-Koerdische YPG-militie heeft tot grote ergernis van Turkije omvangrijke gebieden langs de Turkse grens in handen.

De steun aan de YPG leidt ook tot spanningen tussen Turkije en Rusland. Turkije heeft de Russische zaakgelastigde in Ankara op het matje geroepen over een incident waarbij een Turkije soldaat werd doodgeschoten vanuit Koerdisch gebied.

In reactie op dat schietincident beschoot het Turkse leger gisteren Koerdisch gebied in Syrië, waarna de YPG zei dat Russische steun onderweg was. Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat er beelden van Russische militairen met YPG-strijders zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl