De getuigenis van de schooldirecteur in het parlement
NOS NieuwsAangepast

Japanse premier Abe genoemd in corruptiezaak

De Japanse premier Abe ligt onder vuur omdat hij geld zou hebben gedoneerd aan een nationalistische school. De schooldirecteur heeft verklaard dat Abe via zijn vrouw Akie een envelop met geld op de school heeft laten bezorgen. Abes vrouw zou ere-directeur van de school worden, maar zij heeft zich inmiddels teruggetrokken.

Een woordvoerder van de regering ontkent de gift, maar de schoolleider, Yasunori Kagoike, heeft zijn verklaring onder ede herhaald in het parlement. Het ging om een bedrag van 1 miljoen yen (ongeveer 8300 euro) dat hij in 2015 heeft gekregen toen hij alleen met Akie in een kamer was.

De getuigenis van de schooldirecteur in het parlement maakt deel uit van een onderzoek naar de aankoop voor een opvallend laag bedrag van een stuk staatsgrond. Op de kavel zou door een nationalistische onderwijsinstelling een nieuw schoolgebouw worden neergezet.

Aftreden

Abe heeft gezegd dat zowel hijzelf als zijn vrouw daar op geen enkele manier bij betrokken is. Mocht er bewijs voor het tegendeel worden aangedragen, dan is hij bereid af te treden.

De nieuwe school zou in april opengaan. De grondslag van de school is vooroorlogs patriottisme, dat leerlingen bijbrengt dat ze nummers zijn, geen burgers. Ook wordt een traditionele mentaliteit en trots op een imperialistische denkwijze gepredikt. Tot nu toe is er alleen een kleuterschool op deze grondslag.

De onderwijsinstelling heeft nauwe banden met de regering-Abe. De schooldirecteur heeft zijn functie neergelegd.

Als gevolg van de rel is de steun voor Abe in de peilingen gedaald en ook de Japanse beurs zakte kort in.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl