Chuck Barris bij de premiere van The Gong Show NBC News
NOS Nieuws Buitenland

Spelshowbedenker en alleskunner Chuck Barris (87) overleden

De Amerikaanse spelshowbedenker Chuck Barris is op 87-jarige leeftijd overleden. Barris bedacht vanaf de jaren zestig veel populaire spelletjesprogramma's zoals The Dating Game, waar het programma Op Goed Geluk met Carry Tefsen op gebaseerd was.

Een slechte recensie betekent dat de show nog jaren doorgaat.

Chuck Barris

De spelprogramma's die Barris bedacht waren vooral in de jaren zestig tot de jaren tachtig erg populair in de VS. Zo bedacht hij The Newlywed Show, met pasgetrouwde stellen in de hoofdrol, en The Gong Show, een talentenjacht. In de laatste show traden amateurs op voor een jury, die door middel van een gong het optreden konden beëindigen. De show werd tot 1978 uitgezonden en critici verweten het programma grof te zijn. Ondanks de kritiek was het programma erg populair.

"Naar mijn mening is een goede recensie van een spelshow de kiss of death", zei Barris zelf over de kritiek. "Een slechte recensie betekent dat de show nog jaren doorgaat." Elementen van zijn shows zijn nog steeds in huidige televisieprogramma's terug te vinden, bijvoorbeeld in het programma Idols.

Barris was een alleskunner. Hij bedacht programma's en presenteerde ze, maar was ook een succesvolle schrijver. Zo is het popnummer Palisades Park, gezongen door Freddy Cannon, van zijn hand. 

In de jaren tachtig trekt hij zich terug uit de televisiewereld en verhuist hij naar Frankrijk, waar hij zich toelegt op het schrijven. Hij schrijft het boek Confessions of a Dangerous Mind, waarin hij beweert tijdens zijn carrière als televisieproducer ook als CIA-spion gewerkt te hebben. De CIA heeft dit altijd ontkend. 

STER reclame