1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS
NOS NieuwsAangepast

'Een hoed maken voor Máxima, dat is de ultieme droom'

  • Pauline Broekema

    Verslaggever

  • Pauline Broekema

    Verslaggever

"Altijd perfect gemaakt, van heel mooi materiaal." Dat is het kernachtige oordeel van hoedenmaker Dirk-Jan Kortschot over de hoeden die koningin Beatrix in haar regeerperiode droeg. Een selectie is vanaf vandaag te zien in Paleis Het Loo in Apeldoorn.

Aan de Keizersgracht in Amsterdam heeft Kortschot zijn atelier. Echtgenoot Marcel de Leeuw doet de zakelijke kant van "De Hoedenmaker".

Hoezeer hij het vakmanschap van haar hoedenmakers bewonderde, nooit begreep hij waarom Beatrix de hoeden droeg zoals ze deed. Boven op haar hoofd. "Dan dacht ik, zet hem iets lager. Tot ik las dat iedereen haar gezicht wil zien, haar in de ogen wil kunnen kijken en het daarom is."

Hoedenmaker Dirk Jan Kortschot

De hoeden van Beatrix horen zo bij haar dat het zelden gebeurde dat een klant hem vroeg een soortgelijk exemplaar te maken. "De hoeden van Beatrix kun je nergens onder scharen. Die zijn gewoon van haar."

Máxima, zo blijkt, is wel een uitstekende ambassadeur van zijn vak. "Het gebeurt dat mensen na Prinsjesdag hier langs komen en een model omschrijven. Vraag ik dan door dan blijkt dat ze er één willen hebben zoals Máxima die met Prinsjesdag droeg."

Kortschot ziet voorzichtig aan weer meer hoeden en petten in het straatbeeld verschijnen. Hij citeert met graagte de New York Times die begin deze maand schreef dat hoeden de nieuwe tattoos zijn. Het ligt misschien aan de tijdgeest, oppert hij, dat mensen zich met een hoofddeksel meer beschermd voelen.

NOS
Atelier van hoedenmaker Dirk-Jan Kortschot

Een ander gevolg van de tijdgeest is dat hoedenmakers klanten krijgen die uit pure noodzaak langskomen. Om zich te beschermen tegen de zon. We hebben mensen, die komen binnen en dan denk ik: dat is niet oké. Er is iets." En dan blijkt dat de klant huidkanker heeft en een hoed moet hebben die maximaal beschermt tegen de zon. Dan doet hij extra zijn best. "Dan ga ik voor zo iemand iets heel moois maken."

NOS
Hoedenmaker Dirk-Jan Kortschot aan het werk

Een hoed voor Beatrix heeft hij nooit gemaakt. Zijn droom is er een voor Máxima te maken. Op zijn werktafel ligt een prachtig groen hoedje. "Haar favoriete kleur denken we. Om achter op het hoofd te dragen. We hebben het opgestuurd maar kregen het weer terug." Het koninklijk paar, zo bleek, neemt geen cadeaus boven een bepaald bedrag aan. "We hopen dat we ooit nog eens worden uitgenodigd. Voor een hoedenmaker blijft het de ultieme droom."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl