Rex Tillerson EPA

NAVO verzet vergadering voor minister Tillerson

time icon

Er komt een nieuwe datum voor een vergadering van de NAVO, zodat alle lidstaten erbij kunnen zijn. NAVO-secretaris-generaal Stoltenberg heeft dat afgesproken met de Amerikaanse minister Tillerson, meldt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Tillerson liet gisteren weten de vergadering op 5 en 6 april in Brussel over te slaan omdat hij voorrang geeft aan ontmoetingen met de leiders van Rusland en China. Hij zou op 6 en 7 april aanwezig willen zijn bij een bezoek van de Chinese president aan de VS en daarna wil hij naar Rusland reizen. De afzegging door een Amerikaanse minister, met een dergelijke reden, is hoogst ongebruikelijk. 

Het gaat om de jaarlijkse voorjaarsvergadering van de ministers van Buitenlandse Zaken van de NAVO-lidstaten. Het laten schieten van de vergadering leidde tot verbazing bij de Europese bondgenoten, die toch al bezorgd zijn over de houding van de VS tegenover de NAVO. President Trump heeft als presidentskandidaat de NAVO "achterhaald" genoemd.

Tillersons ministerie zegt nu dat Tillerson Stoltenberg nieuwe data heeft voorgesteld, waarop het hem beter schikt. Stoltenberg zou die data nu bestuderen.

STER Reclame