ANP

Van staatsbezoek tot Koninginnedag: bij speciale gelegenheden droeg Beatrix als koningin altijd een hoed. 111 exemplaren zijn nu te zien in een tentoonstelling van museum Paleis Het Loo, die ze vanmiddag zelf heeft geopend.

Hoeden van Beatrix tentoongesteld in Paleis Het Loo

In de 33 jaar dat Beatrix regeerde heeft ze veel verschillende hoeden gedragen. "Dat zijn typische koninginnehoeden waar de doorsnee Nederlandse vrouw slecht mee weg zou komen," vertelt Paul Rem. Hij is conservator van Paleis Het Loo.

"Het zijn uitgesproken hoeden die heel duidelijk bij haar haar en robes passen. De Engelse koningin heeft een grote kroon met diamanten en goud, de Nederlandse koningin draagt een hoed alsof het een kroon zou kunnen zijn."

Opwaartse lijn

In de meeste hoeden van oud-koningin Beatrix zit een opwaartse lijn, zodat iedereen haar gezicht goed ziet. Een uitzondering hierop is de hoed die ze droeg tijdens de begrafenis van prins Claus: daarbij gaat de rand naar beneden. "De camera kon dus niet direct in haar gezicht blikken, waardoor ze wat privacy had."

In de periode dat Beatrix koningin werd, was de hoed al minder zichtbaar in het straatbeeld. "Maar hoe minder zichtbaar, hoe zichtbaarder deze bij Beatrix werd. Aan het begin nog klein, maar ze werden alsmaar groter en architectonischer."

'Chapeaux! de hoeden van Koningin Beatrix’ is vanaf morgen open voor publiek.

De hoeden zijn privébezit van prinses Beatrix, maar gaan na de expositie niet terug in de kast: ze liggen normaal gesproken bij het Koninklijk Huisarchief in Den Haag. De prinses kan ze daar wel ophalen voor speciale gelegenheden.

STER reclame