Bas Dost in Noordwijk
NOS VoetbalAangepast

Dost heeft 'vrede met elke beslissing' van Blind

Bas Dost trekt zich weinig aan van de discussie die is losgebarsten over zijn positie in het Nederlands elftal. De man die bij Sporting Portugal wekelijks laat zien in grootse vorm te verkeren wordt door menigeen beschouwd als eerste spits voor het uitduel met Bulgarije.

"Ik heb geleerd om daar niet mee bezig te zijn. We zullen zien hoe het uitpakt. Ik heb vrede met elke beslissing", reageert Dost op de concurrentiestrijd met Vincent Janssen, die op zijn beurt bij Tottenham Hotspur juist weinig indruk maakt.

Gemiste kans

Vraag is wie van de twee zaterdag in de spits zal staan als het Nederlands elftal in Sofia de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Bulgarije speelt. Mogelijk zou er minder discussie omtrent de positie van Dost zijn geweest als hij november vorig jaar tegen Luxemburg één of meerdere treffers had gemaakt. "Ik had toen graag willen scoren, maar het was niet mijn beste wedstrijd", erkent hij.

De topscorer van Sporting heeft inmiddels 24 goals in de Portugese competitie gemaakt en duldt daarmee alleen Edinson Cavani (27 goals, Paris Saint-Germain) en Lionel Messi (25, Barcelona) voor zich op de ranglijst van meest scorende spitsen in Europa.

Europese topscorers - per 20 maart

Naam Club Goals
1. Edinson Cavani Paris Saint-Germain 27
2. Lionel Messi FC Barcelona 25
3. Bas Dost Sporting Portugal 24
4. Pierre-Emerick Aubameyang Borussia Dortmund 23
4. Alexandre Lacazette Olympique Lyon 23

Het Portugese leven bevalt Dost naar eigen zeggen prima. "Ik weet niet of het de beste keus van mijn leven is geweest, maar wel een goede. Ik had vier jaar in Duitsland gespeeld, dus ik vond het tijd voor iets nieuws."

Wennen

"Ik moest wel wennen aan het leven in Portugal. In Nederland en Duitsland is het bij een training altijd stipt op tijd beginnen, maar in Portugal is het normaal als je een kwartier na aanvang nog in de kleedkamer zit."

Bas Dost vorig jaar in actie tijdens het oefenduel Nederland-België (1-1) in Amsterdam

Dost scoort erop los in Portugal, maar geeft toe dat het niveau in vergelijking met Duitsland van een andere orde is. "In de Bundesliga weet je dat je ook tegen de nummer zestien een moeilijke middag krijgt. Dat is in Portugal wel anders. Dan wordt je geacht te winnen."

Dat de topscorer van Portugal de interesse wekt van clubs elders in Europa spreekt voor zich. Ook Dost kent de mechanismen van het topvoetbal, maar laat weten dat hij niet per se weg wil uit de Portugese hoofdstad.

"Ik heb daar net een huis gekocht en het is er gigantisch mooi weer. Ik probeer bovendien de taal te leren. Dus het zou zonde zijn als ik na een jaar weer vertrek. Maar je weet het nooit..."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl