NOS NieuwsAangepast

'Ankara wil dat Nederland Turkse activiste uitlevert'

De Turkse autoriteiten werken aan een verzoek aan Nederland om een militante linkse Turkse activiste uit te leveren aan Turkije. Dat melden persbureau AP en de Turkse krant Hürriyet op basis van uitspraken van een anonieme Turkse functionaris. De VS zou zich bij het uitleveringsverzoek aan willen sluiten.

De vrouwelijke militant, Seher Demir Sen, wordt verantwoordelijk gehouden voor een zelfmoordaanslag uit 2013 op de Amerikaanse ambassade in Ankara. Daarbij kwam een bewaker om het leven.

Volgens de anonieme bron heeft Turkije vastgesteld dat de vrouw via Griekenland naar Nederland is gevlucht. Ze zou onlangs zijn gezien bij een demonstratie buiten de Duitse ambassade in Den Haag.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie zegt niets over individuele verzoeken om uitlevering. De woordvoerster zegt wel dat elk verzoek apart wordt gewogen, en dat "de situatie in het land" daarbij meetelt. Nederland heeft kritiek op de behandeling van politieke dissidenten en politieke gevangenen door de Turkse justitie.

Aanslagen

Seher Demir Sen staat bekend als een van de leiders van de verboden DHKP-C, ofwel de Revolutionaire Volksbevrijdingspartij-Front. Die staat in Turkije, de VS en de EU op de lijst van terroristische organisaties. De groepering zou ook achter een recente aanslag op een politiebureau in Istanbul zitten, en het kantoor van de regerende AK-partij in Ankara hebben aangevallen.

Turkije verwijt Nederland en Duitsland al langer dat ze leden van verboden groeperingen als de DHKP-c maar ook de Koerdische PKK, niets in de weg leggen.

De relatie tussen Nederland en Turkije is aanmerkelijk bekoeld als gevolg van de Nederlandse weigering om Turkse ministers politieke toespraken te laten houden op Nederlandse bodem.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl