Het energielabel in 2007
NOS NieuwsAangepast

EU maakt energielabel overzichtelijker: A+++ verdwijnt

De EU-lidstaten en het Europees Parlement hebben nieuwe afspraken gemaakt over het energielabel voor huishoudelijke producten. De EU wil dat het voor consumenten duidelijker wordt hoe duurzaam producten zijn.

In het nieuwe label is A de zuinigste categorie en G de meest vervuilende. Nu is dat nog A+++ tot en met D.

Formeel moeten de lidstaten en het Europees Parlement nog instemmen met het plan, maar er is al een onderhandelingsakkoord bereikt. De eerste producten met het nieuwe energielabel moeten vanaf 2020 in de winkel liggen.

Huidig label

Bij de invoering van het huidige label in begin jaren negentig liep het ook van A tot en met G. Maar door de snelle ontwikkelingen op het gebied van zuinige apparaten zijn A+, A++ en A+++ toegevoegd en de laatste drie categorieën afgevallen. Producten met het A-label waren dus niet meer de zuinigste, maar de op drie na zuinigste.

In 2015 presenteerde de Europese Unie al plannen om weer terug te gaan naar een systeem waarin de letters A tot en met G aangeven hoe zuinig een product is. Dat plan is echter nooit uitgevoerd.

Besparing

Volgens Brussel leiden zuinige elektronische apparaten tot een lagere energierekening. Huishoudens kunnen per jaar 500 euro besparen. Verder komt er in 2019 een databank waarin consumenten het energieverbruik van producten kunnen vergelijken. Een soortgelijke database moet ook helpen het markttoezicht te versterken. Ook in reclames moet duidelijker worden hoe zuinig een product is.

Voor verwarmingsketels en boilers kan het nog meer dan tien jaar duren voordat het nieuwe label ingaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl