Slecht jaar voor windmolens: het waaide niet genoeg

Windmolens in Flevoland ANP

Eigenaren van windmolens in Nederland maken zware tijden door vanwege een gebrek aan wind. "2016 was een slecht jaar voor ons", zegt directeur Axel Postumus van Windunie, een coöperatie van 225 windmoleneigenaren, in het AD. "Dat doet pijn, zeker omdat de stroomprijs momenteel laag ligt."

Yard Energy, een bedrijf uit Hoevelaken dat enkele tientallen windmolens beheert, meldt dat de hoeveelheid wind vorig jaar 20 procent onder het langjarige gemiddelde lag. "Dat kun je gerust een dramatisch windjaar noemen", zegt een woordvoerder in de krant. 

Ook dit jaar is slecht begonnen. "Januari is de meest winderige maand. Maar nu zaten we op bijna de helft van wat het normaal zou moeten zijn."  

Bedrijfsrisico

Dat het soms minder waait, is het risico van het vak, beaamt Postumus van Windunie. "Ondernemers zijn hier meestal wel op berekend: ze weten dat de wind kan fluctueren, er is geen sprake van dat het structureel minder waait."

Bovendien worden de eigenaren gesteund door subsidies. "Maar een paar ontwikkelaars hebben vorig jaar gezegd: we verkopen de handel, dit gaat niet meer."