Elena Timina NOS

De Nederlandse tafeltennisbond maakt zich zorgen over de play-off in Turkije. Vanwege de diplomatieke crisis en de keiharde uitspraken van president Erdogan over Nederland reist bondscoach Jelena Timina liever niet af naar Turkije met haar speelsters.

Op 11 april spelen de Nederlandse vrouwen in Istanbul om een plaats in de Championships Division, de hoogste klasse van het EK. "Ik zou kiezen voor twee wedstrijden op neutraal terrein", zegt Timina. "In mijn ogen is het niet echt veilig om als Nederlander in Turkije te zijn."

Maart 2016: ik vind Istanbul doodeng

De Nederlandse bond heeft de Europese federatie een verzoek gestuurd om de wedstrijd te verplaatsen. "Maar de Europese bond vindt dat het veilig is voor ons, want de Turkse bond garandeert onze veiligheid", zegt Timina. Maar wat gaan de Turken dan doen? Ik denk niet dat ze ons 24 uur per dag gaan beveiligen." 

Laat de bondsmedewerkers maar meekomen naar Istanbul. Ik heb nog wel een oranje trainingspak over.

Elena Timina

Een jaar geleden werd het olympisch kwalificatietoernooi voor de tafeltennissters verplaatst van Turkije naar Zweden. Een aantal aanslagen in Istanbul was daarvan de reden. Toen maakte Timina zich ook hard voor een andere locatie. "Je kan toch niet zeggen dat het sindsdien veiliger is geworden in Turkije? Integendeel, het is alleen maar erger geworden."

Timina zou zich niet veilig voelen op straat in Istanbul. "Ik loop liever niet in een oranje trainingspak door de straten. De Europese bondsmedewerkers zeggen dat het kan. Laat ze maar meekomen, ik heb nog wel een oranje trainingspak over voor ze." 

STER reclame