Minister van Justitie Van Dijk-Silos ANP

Bouterse ontslaat minister van Justitie en Politie

time icon

De Surinaamse president Bouterse heeft zijn minister van Justitie en Politie, Jennifer van Dijk-Silos, een ontslagbrief gestuurd. Aanleiding is volgens hem een brief van het Hof van Justitie waarin de rechters hun vertrouwen in de minister opzeggen. In de brief spreekt het hoogste rechtscollege van Suriname van "onmogelijkheid tot communicatie en samenwerking" met de minister. 

Van Dijk-Silos zegt tegen de nieuwssite Starnieuws dat de brief vol staat met onwaarheden. "Ik heb de brief helemaal ontkracht want veel klopt gewoon niet. Maar ik ben niet onder de indruk van de situatie, want in de politiek kan je alles verwachten." 

Vorige week besloot Van Dijk-Silos om de persoonlijke bewaking van de rechters en van het Openbaar Ministerie in te perken. Gisteren ging het OM daarom in staking. Het is niet bekend of de maatregel van de minister de aanleiding voor het ontslag is. 

SFB

Jennifer van Dijk-Silos staat bekend als een vrouw die geen blad voor de mond neemt en daarbij soms de grenzen opzoekt van de scheiding der machten. Vorig jaar schoffeerde zij openlijk de rechterlijke macht nadat de krijgsraad had besloten om door te gaan met het Decembermoordenproces. Ook liet zij zich uit over de arrestatie van de Nederlandse rappers van de groep SFB, nog voordat ze voor de rechter waren verschenen.

Van Dijk-Silos werd gezien als loyaal aan president Bouterse. Minister Ferdinand Welzijn van Handel en Industrie wordt waarschijnlijk tijdelijk haar opvolger.

STER Reclame