Ivanka Trump naast de Duitse bondskanselier Angela Merkel

Ivanka Trump krijgt kantoor in Witte Huis

Ivanka Trump, de oudste dochter van de Amerikaanse president Donald Trump, krijgt een eigen kantoor in de westelijke vleugel ('West Wing') van het Witte Huis. Ook krijgt ze toegang tot geheime informatie.

Haar echtgenoot, Jared Kushner, is topadviseur van zijn schoonvader. Hij en Ivanka zijn vaak aanwezig bij officiële gelegenheden van president Trump. Ivanka adviseert haar vader op uiteenlopende gebieden.

Onofficieel en onbetaald

Het Witte Huis maakte verder bekend dat Ivanka Trump geen officiële functie krijgt en ook geen salaris. Ze moet zich aan dezelfde regels houden als alle werknemers van de Amerikaanse regering, zegt een woordvoerder.

Toen Kushner werd benoemd tot topadviseur werd nog gezegd dat Ivanka geen rol zou krijgen in het Witte Huis, maar dat ze zich zou richten op de verhuizing van haar gezin naar Washington. Ze zei toen dat ze haar vader zou blijven adviseren, "zoals ik mijn hele leven al doe".

Sindsdien is ze wel vaak achter de schermen aanwezig als adviseur van haar vader. Afgelopen vrijdag zat ze naast de Duitse bondskanselier Merkel toen die het Witte Huis bezocht.

Invloed

Door de politieke invloed van de dochter en de schoonzoon van Donald Trump zijn er twijfels over mogelijke belangenverstrengeling. Volgens bestaande wetgeving mag een president geen familieleden benoemen op regeringsposities.

Voor Jared Kushner werd al een uitzondering gemaakt vanwege wat het ministerie van Justitie noemde de "speciale bevoegdheden om mensen aan te nemen" van de president.

Ivanka Trump deed na de verkiezingen al afstand van de belangen in haar modebedrijf.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl