Movistar wint ploegentijdrit in Catalonië, BMC tweede Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Movistar heeft de ploegentijdrit in de Ronde van Catalonië gewonnen. De ploeg van kopman Alejandro Valverde was in de 41 kilometer rond Banyoles twee seconden sneller dan BMC. Sky, met Chris Froome in de gelederen, eindigde als derde op 46 seconden van Movistar.

De winst van Movistar kwam niet geheel op een eerlijke manier tot stand. Onderweg duwde José Rojas twee keer zijn ploeggenoten. Dat is in een ploegentijdrit niet toegestaan. Rojas, die nog wel gehuldigd werd als nieuwe leider, kreeg na de ceremonie drie minuten tijdstraf aan zijn broek. Ook twee ploeggenoten werden gestraft. Alejandro Valverde is nu de nieuwe leider.

Nederlandse ploegen

Lotto-Jumbo, met onder anderen Steven Kruijswijk en Robert Gesink, werd zevende op 1.44. Roompot-Nederlandse Loterij, dat door het drie minuten later gestarte Movistar ingehaald werd, reed van de 25 ploegen de 20ste tijd: 3.45 achter de Spaanse winnaar.

BMC is boos

Movistar had halverwege de snelste tijd neergezet. BMC, de ploeg van onder anderen Tejay Van Garderen, Rohan Dennis, Samuel Sanchez en Ben Hermans, maakte in het tweede deel zeven seconden goed. 

Na afloop, toen veel renners van BMC hadden gezien dat Movistar onderweg duwtjes had uitgedeeld, uitten veel renners kritiek. Tejay van Garderen plaatste een videofragment met de tekst "niet toegestaan!!!". Manuel Quinziato reageerde verbijsterd: "Echt ongelooflijk..."

De jury was het met de BMC'ers eens en legde drie renners van Movistar fikse tijdstraffen op. 

1 minuut tijdstraf, of toch niet? 

Volgens de regels van de UCI moet elke renner van de ploeg een tijdstraf van een minuut krijgen, als er tijdens een ploegentijdrit wordt geduwd. Althans, dat staat er in de Engelse regels van de wielerfederatie. Want in de Franse versie staat wat anders, dat niet elke maar ook individuele renners gestraft kunnen worden. 

 In de vertaling is iets verkeerd gegaan. En de jury in deze ronde hanteert de Franse versie. 

STER reclame