Bruno Le Roux AFP

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Le Roux is opgestapt. Hij was in opspraak gekomen omdat hij zijn twee tienerdochters baantjes had gegeven in het parlement. Justitie stelde vandaag een voorlopig onderzoek in naar de minister.

Het zou gaan om 24 baantjes in de tijd dat Le Roux parlementslid was voor de Parti Socialiste, van 2009 tot 2016. De dochters zouden daarvoor samen ongeveer 55.000 euro hebben verdiend.

Twijfels 

Daarnaast wordt gesuggereerd dat de dochters niet al het werk waarvoor ze waren ingehuurd ook daadwerkelijk hebben verricht. 

Volgens de talkshow Quotidien op de zender TMC hadden de dochters andere vakantiebaantjes of les op school op een aantal momenten dat ze ook voor het parlement werkten. 

Franse politici mogen volgens de wet familieleden inhuren, maar dan moeten die dat werk ook echt uitvoeren. De dochters kregen voor het eerst een baantje toen ze op de middelbare school zaten. 

Le Roux zegt in een verklaring dat hij zich aan de regels heeft gehouden, maar dat hij terugtreedt uit respect voor de regering.

Leerzaam 

De aanklager zegt in een verklaring dat het onderzoek wordt uitgevoerd door het bureau dat belast is met de bestrijding van corruptie en belastingfraude. 

De conservatieve presidentskandidaat en oud-premier François Fillon is in een vergelijkbare zaak verwikkeld. Hij zou zijn vrouw en twee van zijn kinderen hebben ingehuurd voor parlementair werk. Zijn vrouw zou dat werk niet of nauwelijks hebben verricht.  

Le Roux bevestigde eerder aan een tv-zender dat hij zijn dochters als parlementair medewerker had aangesteld toen hij nog parlementslid was. Hij zou het werk leerzaam hebben gevonden voor zijn dochters. Hij werd vanmorgen op het matje geroepen door premier Cazeneuve.

STER reclame