NOS

Jachthavens in Zeeland hebben te maken met een golf van inbraken en diefstallen. In twee weken ontving de politie in Zeeland zo'n elf aangiftes. In een paar maanden werd er in de havens van de provincie voor zo'n tienduizend euro aan spullen ontvreemd.

Mensen komen er nu pas achter dat er iets is verdwenen.

Mireille Aalders, woordvoerder politie

"Nu het mooier weer wordt, komen steeds meer gevallen aan het licht", vertelt Mireille Aalders van de politie. Eigenaren van de jachten stallen hun boten aan het eind van het vaarseizoen en kijken er dan maanden niet naar om. "We zien dat er een toename is van het aantal diefstallen, maar ook dat mensen er nu pas achter komen dat er iets verdwenen is."

De politie ziet het niet alleen in Zeeland. "Het is denk ik een probleem van alle watersportprovincies", zegt Aalders.

Boten op de kant in Arnemuiden NOS

"Het was bij ons in de afgelopen weken weer twee keer raak", zegt Hans van der Haven, meester van Jachthaven Oranjeplaat in Arnemuiden. "Er zijn vier buitenboordmotoren gestolen en ook spullen uit de boten gehaald."

"Dat zien we steeds vaker", vertelt Aalders. "Niet alleen de grote apparatuur zoals buitenboordmotoren en dieptemeters, maar ook kleine spullen uit bijvoorbeeld de keuken worden van de boten gehaald." Volgens de politie richten criminelen zich zelfs op etenswaren, bestek, koffie of vloerbedekking.

Boten op de kant in het winterseizoen NOS

In de haven van Van der Haven liggen zo'n vierhonderd boten. "Bij al die boten horen families en die ken je heus niet allemaal. En dan zijn er natuurlijk ook nog dagjesmensen die gewoon komen kijken in de haven."

Het is voor zowel de havenmeesters als voor de politie dan ook moeilijk op te treden tegen de criminelen. "We hebben wel camera's hangen, maar daar weten dieven wel raad mee. Vorige week hebben we de inbrekers waargenomen, maar de beelden waren donker en de inbrekers vermomd met capuchon, daar kan je dan dus niks mee", vertelt Van der Haven.

De politie raadt havenmeesters aan om voldoende camera's en schijnwerpers op te hangen. Voor de booteigenaren heeft Aalders ook een tip: "Neem de waardevolle spullen mee als jij je boot stalt. Dat doe je ook als je jouw auto achterlaat op een parkeerplaats."

STER reclame