Nederlandse honkballers lopen WBC-finale mis in thriller

Aangepast
Teleurstelling bij Nederland na de nederlaag tegen Puerto Rico EPA

De Nederlandse honkballers zijn net als in 2013 in de halve finales van de World Baseball Classic uitgeschakeld. De ploeg van coach Hensley Meulens verloor in het Dodger Stadium in Los Angeles in een thriller van Puerto Rico: 4-3 na elf innings.

De eerste slagbeurt van Oranje leverde gemengde gevoelens op. Andrelton Simmons (mislukte poging om een honk te stelen) en Jurickson Profar (verzuimde bij het juichen zijn voet op het honk te houden) gingen onnodig uit, waardoor de homerun van Wladimir Balentien niet vier, maar twee punten opleverde.

Startend werper Rick van den Hurk kwam daarna direct in de problemen. Hij stond constant onder druk, kreeg vijf hits om de oren en werd na twee innings bij een 3-2 achterstand afgelost door Jair Jurrjens.

Nederland, zonder de geblesseerde Didi Gregorius, had in het vervolg moeite om aanvallend een vuist te maken tegen de geblondeerde MLB-brigade van bondscoach Edwin Rodriguez. In de vijfde inning kwam Oranje toch langszij. Balentien was goed voor een tweehonkslag en kon scoren na een tweehonkslag van Shawn Zarraga.

1/5De geblondeerde spelers van Puerto Rico AFP
2/5Diegomar Markwell, Juan Carlos Sulbaran, Kenley Jansen en Sharlon Schoop AFP
3/5Startend werper Rick van den Hurk AFP
4/5Wladimir Balentien viert zijn homerun AFP
5/5Jonathan Schoop kan er net geen 4-3 van maken AFP

Mede dankzij sterk werpen van Jurrjens, Shairon Martis, Tom Stuifbergen, Kenley Jansen en Loek van Mil bleef het lang spannend. Ze moesten wel een aantal keer een honkslag toestaan, maar verdere scores bleven uit.

In de elfde inning, waarin begonnen werd met twee man op de honken, had Oranje alle honken bezet, maar een dubbelspel maakte een einde aan de slagbeurt. In de gelijkmakende beurt profiteerde het nog ongeslagen Puerto Rico wel. Met Van Mil op de heuvel sloeg Eddie Rosario Carlos Correa over de thuisplaat.

Puerto Rico haalde bij de vorige editie in 2013 eveneens de finale. Die ging verloren tegen de Dominicaanse Republiek. In de eindstrijd (nacht van woensdag op donderdag) stuit Puerto Rico op de Verenigde Staten of Japan.

STER Reclame