Op het Tahrirplein in het centrum van Caïro is het vannacht rustig gebleven. Er waren duizenden mensen op de been, maar in tegenstelling tot gisternacht werd er niet geschoten.

De oppositie gaat ervan uit dat er na het vrijdaggebed weer veel betogers naar het Tahrirplein in Caïro gaan. De betogers hebben vandaag uitgeroepen tot de "de dag van vertrek" voor Mubarak. Ze willen een mars naar het presidentieel paleis houden.

De VS praat met hoge bestuurders in Egypte over een onmiddellijk vertrek van president Mubarak en de vorming van een overgangsregering. Dat zeggen Amerikaanse woordvoerders. Ze benadrukken dat Washington Egypte niets opdringt, maar geven wel aan dat Mubarak snel moet vertrekken om een vreedzame oplossing mogelijk te maken.

Aanwijzingen

Gedacht wordt aan een regering onder vice-president Suleiman met steun van het leger. De overgangsregering moet het land voorbereiden op vrije verkiezingen later dit jaar.

In die regering moet volgens de New York Times plaats zijn voor allerlei oppositiegroepen, waaronder de nu verboden Moslimbroederschap. Maar volgens bronnen van de krant zijn er nog geen aanwijzingen dat Suleiman en het leger Mubarak willen laten vallen.

Nijl

De meeste Nederlandse journalisten in Caïro zitten nu in hetzelfde hotel. Vijf van hen werden gisteravond geëvacueerd uit een hotel vlakbij het Tahrirplein, dat werd omsingeld door aanhangers van Mubarak.

Journalist Hans Jaap Melissen, die voor de NOS en de Wereldomroep verslag doet van de gebeurtenissen, zit nog wel in de buurt van het Tahrirplein.

NOS-cameraman Eric Feijten voegt zich vandaag bij zijn collega's in het hotel aan de andere kant van de Nijl. Gisteren moest hij zijn apparatuur afstaan en werd hij urenlang geblinddoekt door de stad gereden en bedreigd.

STER reclame